Wethouder Annelies de Jonge vertelt de leerlingen over haar fascinatie voor geschiedenis en het belang van het herinneren.
Wethouder Annelies de Jonge vertelt de leerlingen over haar fascinatie voor geschiedenis en het belang van het herinneren. Foto:

Leerlingen Isendoorn college bezoeken tentoonstelling in hun eigen school

Archiefstukken vertellen verhaal WOII

Zutphen - Wethouder Annelies de Jonge nam maandag 18 mei een kijkje bij de tijdelijke tentoonstelling van het Regionaal Archief Zutphen in het Isendoorn college. Zij sprak met de leerlingen over de verhalen uit de oorlog die de archiefstukken vertellen. Vanaf 26 mei is de minitentoonstelling voor iedereen te zien bij het archief aan de Spiegelstraat in Zutphen.

Leerlingen uit 3 havo en 3 vwo werken tijdens hun zogenaamde Intermezzo week over de Tweede Wereldoorlog in Zutphen. Een van de onderdelen van het programma is de tentoonstelling van stukken uit het archief. Bijvoorbeeld de afscheidsbrief die Salomon Levi uit de trein gooide of een absentieboek van de Katholieke mulo waaruit blijkt dat leerlingen geoorloofd afwezig waren omdat zij geen schoenen hadden. Maar ook een lijst van vordering van paarden, brieven, foto's en propagandamateriaal maken deel uit van de tentoonstelling.

De geschiedenis naar de leerlingen toe brengen

Annelies de Jonge praatte met de leerlingen over hoe de stukken uit het archief kunnen helpen om ons te blijven herinneren hoe het was. Want nu, zeventig jaar later, zijn er nog mensen die het verhaal kunnen vertellen omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Maar die groep wordt natuurlijk steeds kleiner.

Door het maken van opdrachten staan de leerlingen wat langer stil bij de documenten. Docent Owen Lammertink vertelt dat hij de leerlingen graag iets wil laten zien van de geschiedenis en dat hij daarom samen met het archief de geschiedenis op deze manier naar de leerlingen toebrengt. "Zo'n nauwelijks leesbaar briefje, in een schuddende duistere trein geschreven, dat blijft wel bij en dat is precies de bedoeling."

Documenten bewaren en gebruiken
Owen Lammertink en het Regionaal Archief Zutphen hebben samen documenten voor de tentoonstelling gekozen uit de collectie WOII. Het archief bewaart de documenten zorgvuldig maar vindt het ook heel erg belangrijk om de stukken te tonen. Juist omdat ze bijdragen aan de verhalen die al verteld zijn of misschien zelfs nog verteld moeten worden.
Vanaf 26 mei voor iedereen te zien
Het archief maakte de tentoonstelling voor de leerlingen van het Isendoorn, maar vanaf 26 mei zijn alle belangstellenden van harte welkom om in de hal van het archief naar een selectie van de stukken te kijken. Het archief is geopend van dinsdag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur.


Onthulling gerestaureerd carillon Sutfene op locatie De Lunette

Nieuwe lente, nieuw geluid

Zutphen - Bij Sutfene zal vanaf donderdag 28 mei een nieuw geluid klinken. Op haar locatie De Lunette wordt namelijk op deze datum het meer dan 25 jaar oude carillon opnieuw in gebruik genomen. De feestelijke ingebruikname van het carillon start vanaf 14.30 uur.

Het carillon is volledig gerestaureerd door de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Drie keer per dag zal het carillon straks een mooie melodie laten horen. Dit helpt de bewoners van Sutfene om grip te houden op de dagindeling. Bovendien zal het carillon melodieën spelen die herkend worden en herinneringen zullen oproepen. Bij het bepalen van de melodieën is de heer Gert Oldenbeuving, oud stadsbeiaardier van Zutphen, nauw betrokken.

Geschiedenis
Het carillon Leeuwerikweide werd op 14 september 1987 onthuld door dr. A. Hoogerwerf, toenmalig geneesheer-directeur, ter gelegenheid van het tweede lustrum van het Verpleeghuis Zutphen. Het carillon bestaat uit 18 klokjes die meerdere melodieën spelen. De klokken zijn gegoten bij Koninklijke Eijsbouts, 's werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken sinds 1872. Het carillon is 6.50 meter hoog en de klokken wegen samen 431 kilogram. De plaatsing van het carillon is destijds mogelijk gemaakt door de opbrengsten van het boekje 'Ik ben verdwaald' van de hand van dr. Hoogerwerf.

Aanleiding
Al langere tijd vertoonde het carillon gebreken en toen de sloop van de zorglocatie aan de Leeuweriklaan steeds dichterbij kwam, is besloten om het carillon -voor wat er nog van over was- te demonteren en de klokken op te slaan bij Koninklijke Eijsbouts.

Het bestuur van de Vrienden van Sutfene is op verzoek van de toenmalige bestuurder van Sutfene sponsoren gaan zoeken, om herplaatsing van het gerestaureerde carillon bij de nieuwbouw van locatie de Lunette mogelijk te maken. Door een bijdrage uit het Coöperatiefonds Rabobank Graafschap Noord en met de overige sponsorinkomsten is er inmiddels voldoende geld beschikbaar gekomen om de herplaatsing te realiseren.


Bijzondere historie landgoed Dorth uiteengezet

Wandeling WNF

Gorssel - Zondagmiddag 24 mei zal een wandeling van het WNF plaatsvinden over het landgoed Dorth, dat gelegen is tussen Gorssel en Bathmen. Buiten het feit dat het voor het natuurgebeuren een rijk gebied is, kent het landgoed een aparte historie, althans de stichting van het voormalige kasteel. Een ervaren natuurgids zal daar uitgebreid op ingaan.

Dorth kent een bijzondere afwisseling aan bodemtypen en daardoor aan planten en dieren. Ook landschappelijk is het een afwisselende omgeving; een fraai park rond het huis en een kleinschalig landbouwgebied in het Overijsselse deel.

De Dortherbeek vormt de grens tussen Gelderland en Overijssel. Overigens kent het landgoed een aftakking van de beek, om daardoor het park van verschillende zijden van water te voorzien. Ook dit zal gedurende de wandeling duidelijk worden aangetoond. Natuurmonumenten heeft zich de laatste jaren veel inspanningen getroost om het -onder de vorige eigenaren- in verval geraakte landgoed weer een goede status te geven en is daar duidelijk in geslaagd.

Zo zijn o.a. de vijverpartijen geheel opgeschoond en worden zij weer doorgespoeld, zodat de verzuring teniet is gedaan.

Wie ook wil genieten van Dorth en graag gewezen worden op de kwaliteiten daarvan dient op genoemde datum om 14.00 uur aanwezig te zijn bij de parkeerplaats aan de Kasteelweg.Ten behoeve van natuur- en landschapsbescherming wordt aan de deelnemers een bescheiden bijdrage gevraagd.

Voor nadere info kan men contact opnemen Job Teeuwen, 0575 – 43 11 98 (na 18.00 uur).