Loopbrug Vispoortgracht

Plotseling was het plan er weer. Het plan voor een brug over de Vispoortgracht richting de binnenstad. Heel trots gepresenteerd door de gemeente, maar toch oude wijn in nieuwe zakken. Het idee is al meer dan tien jaar oud. En laat collega-boekhandelaar Ad van Loon dat idee voor een brug nu hebben bedacht. Op zich een heel leuk idee. Tijd voor een telefoontje naar Ad. Hij heeft er vast iets over te vertellen, want hij kan praten als Brugman.

Het is zo ongeveer 13 jaar geleden dat het Gelders Dagblad zijn lezers uitdaagde vernieuwende ontwerpen te bedenken voor parkeergelegenheid in de binnenstad. Op dat moment werd volop gedacht aan een parkeergarage in of rond het centrum. Boekhandelaar Ad bestudeerde de plattegrond van de historische binnenstad en kwam weldra op het idee van een open parkeergarage achter het politiebureau op de Houtwal. Vanuit die positie ontwierp hij een houten loopbrug schuin over de Vispoortgracht richting de Drogenapstoren. Hij liet zich inspireren door de overdekte houten Kapellbrücke in Luzern. Deze wandelbrug is de belangrijkste toeristische attractie van deze Zwitserse stad. De brug is daar overigens over de hele lengte overdekt met een prachtig historisch pannendak met daaronder beschilderingen.

Het ontwerp van de boekhandelaar bestond niet alleen uit een parkeergarage met een brug. Nee, ook de oever van de Vispoortgracht naast het politiebureau kreeg een houten kadeachtige constructie. Natuurlijk met een reling, waar je lekker overheen kunt hangen. Zijn idee voor de loopbrug werd zo rond 2002 door de redactie van de regionale krant, tegenwoordig de Stentor, geselecteerd uit vele inzendingen. Vier ideeën werden indertijd uitvoerig toegelicht in de redactionele kolommen en voorzien van een kleurrijke illustratie. Dat de gemeente enthousiast was over het idee heeft de ontwerper indertijd nooit bereikt. Maar ook nu zijn oude plan weer uit de lade wordt getrokken is Ad vooraf niet geïnformeerd. Ontwerprechten zitten er niet op, dus financieel hoeft de gemeente niet over de brug te komen.
De loopbrug brengt de parkeerder van de Houtwal, via een oversteekplaats over de Martinetsingel, naar de onderdoorgang van de Drogenapstoren. En daarmee krijgt deze stadspoort in versterkte vorm weer zijn oorspronkelijke functie terug. Die Veluwse boekhandelaar denkt toch ook aan alles. Maar de bruggenbouwer is in Zutphen niet snel klaar. Midden in het water heeft Ad ook nog een prachtige toren in gedachten. Dat kan een stenen of een houten bouwwerk worden.

Stelt u zich eens voor, straks is onze Hanzestad ook nog een heuse toren rijker. En een naam daarvoor heeft Ad ook al bedacht. Het is niet zo moeilijk. Het jonge broertje van de Drogenapstoren krijgt een hele originele naam: Nattenapstoren. Welkom in de vernieuwde torenstad Zutphen.