Marlies Claasen presenteerde het concert en zorgde voor een ontspannen sfeer.
Marlies Claasen presenteerde het concert en zorgde voor een ontspannen sfeer. Foto: Bernadet te Velthuis

Dit Bevrijdingsconcert werd georganiseerd in samenwerking met Welcome Again Veterans afdeling Zutphen

Kippenvel bij Bevrijdingsconcert

Zutphen - Met het openingsnummer 'Here's To The Heroes', gezongen door vocalisten van het Ettens Mannenkoor, werd direct de toon gezet voor het Bevrijdingsconcert op donderdag 7 mei jl. Menig zakdoekje werd uit de tas gehaald om een traantje te pikken bij de muziek van Concordia Eefde, de optredens van verschillende solisten en de indrukwekkende visualisaties. Dit Bevrijdingsconcert werd georganiseerd in samenwerking met Welcome Again Veterans afdeling Zutphen. Het volledig uitverkochte concert in de Buitensociëteit was onderdeel van de activiteiten rond 70 jaar bevrijding in de regio Zutphen.

Concordia, onder leiding van dirigent Jos Pijnappel, wist keer op keer het publiek te raken met een lach en een traan. Het programma was dan ook volledig afgestemd op 70 jaar leven in Vrede en Vrijheid en het orkest ging geheel in stijl gekleed. De aanwezige Canadese veteranen werden muzikaal in het zonnetje gezet en genoten volop. Marlies Claasen presenteerde het concert en zorgde voor een ontspannen sfeer en volop interactie met het publiek.

Tijdens het concertstuk 'The Story Of Anne Frank', geschreven door Otto M. Schwarz, speelde de jeugdige Papillon Boddeke de vioolsolo. De beelden van de familie Frank op het grote scherm volgde de muzikale vertelling. Dit maakte veel indruk op het publiek. Daarna zong Marlies Claasen een aantal echte klassiekers met orkest waaronder 'White Cliffs Of Dover' en 'We'll Meet Again/ Old Soldiers Never Die'. Tussen de verschillende optredens door werden er zelf geschreven gedichten voorgelezen door aantal basisschoolleerlingen en waren er filmfragmenten te zien uit 2010 van een interview met Vera Lynn door Marlies Claasen.

Na de pauze was het tijd voor Glenn Miller. Bij het nummer 'Moonlight Serenade' begonnen een paar veteranen spontaan te dansen en ontvingen daarop een staande ovatie van het publiek. Daarna schoof het jeugdorkest van Concordia aan om samen met het grote orkest een aantal nummer te spelen. Een speciaal kinderkoor zong samen met Marlies Claasen en orkest het nummer 'The Dream' dat speciaal geschreven werd door Tom Klein voor '60 Years After Market Garden' in het Gelredome.

Het bevrijdingsconcert werd gezamenlijk afgesloten met het nummer 'We'll Meet Again' van Vera Lynn waarbij het publiek voluit meezong.


Verruiming openingstijden terrassen

Zutphen - Het college van b&w heeft de verruiming van de openingstijden van terrassen in de binnenstad vastgesteld. De Algemene Politie Verordening (APV) wordt hierop aangepast. Het college heeft ook besloten om vanaf 1 juni de pilot met verruiming van de openingstijden van terrassen in de aanloopstraten door te laten gaan.

Beoogde doelen zijn verbetering van de sfeer en gezelligheid voor bezoekers van de binnenstad en een positieve impuls voor de Zutphense economie. De verruiming betreft het centrumgebied. De verruiming beperkt zich tot de weekeinden en geldt niet voor dagen waarop een werkdag volgt.

Terrassen centrumgebied
De terrassen in het centrumgebied betreffen: Groenmarkt, Houtmarkt, Zaadmarkt, Pelikaanstraat, Korte Hofstraat, Turfstraat, Overwelving, Korte Beukerstraat, Beukerstraat, hoek Beukerstraat/Laarstraat/ Boompjeswal, Sprongstraat en Vaaltstraat. Deze terrassen mogen tussen 1 april en 1 november in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag geopend blijven tot 1.00 uur.

Overige terrassen binnenstad
De overige terrassen in de binnenstad betreffen het gebied omsloten door en inclusief Stationsplein, Nieuwstad, Rijkenhage, Berkelsingel, Graaf Ottosingel, Spittaalstraat, Martinetsingel en IJsselkade. Hier wordt een pilot gehouden, waarbij in de periode van 1 juni tot en met 31 oktober 2015 de terrassen in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag geopend mogen blijven tot 1.00 uur.


Het 4 mei Comité corrigeert
aantal oorlogsslachtoffers

Zutphen/Warsnveld - Het voorlezen van de namen van de oorlogsslachtoffers op 4 mei in de Burgerzaal heeft op de aanwezigen diepe indruk gemaakt.

Dankzij de reacties van de toehoorders heeft het 4 mei Comité de lijst bijgesteld naar 837 namen in totaal. Er bleken toch nog een aantal dubbelingen in de lijst te staan en ook werd nog een naam toegestuurd van een 8-jarig joods jongetje. Dit illustreert het "voorlopig definitieve" karakter van de namenlijst. De verantwoording van het 4 mei Comité en de bestaande lijst met de 837 namen liggen ter inzage bij het Stadhuis en bij het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat 13-17.

Afbeelding
Afbeelding