Noodvoorzieningen bij het Anandaban Lepra Ziekenhuis in Nepal.
Noodvoorzieningen bij het Anandaban Lepra Ziekenhuis in Nepal. Foto: Bernadet te Velthuis

Gelre ziekenhuizen helpt slachtoffers van aardbeving in Nepal

Zutphen - Op initiatief van de vakgroep Plastische Chirurgie stuurt Gelre ziekenhuizen 350 steriele operatiejassen en instrumenten voor het hechten van wonden naar het Anandaban Lepra Ziekenhuis in Nepal.

Plastisch chirurg dr. Wim Theuvenet vertelt: "Kort na de ramp zijn wij benaderd door dr. Indra Napit, medisch directeur van het Anandaban Lepra Ziekenhuis, dat al vele jaren door ons wordt ondersteund met medische apparatuur en waarvoor wij opleidingen verzorgen. Het ziekenhuis ligt zo'n 20 kilometer van de zwaar getroffen hoofdstad Kathmandu.

Medische zorg wordt nu geleverd in de buitenlucht

Verpleegafdeling ingestort
Door de aardbeving zijn een aantal gebouwen ingestort, waaronder een verpleegafdeling. Gelukkig zijn er geen patiƫnten of medewerkers gewond geraakt.

De artsen en verpleegkundigen hebben echter moeten besluiten om hun kamp op te slaan in de open lucht, zodat ze de vele patiƫnten die dringend hulp nodig hebben kunnen blijven verzorgen.
Ook de kinderen van het Bachi Aama kinderhuis dat onder hetzelfde bestuur valt, zijn gelukkig ongedeerd. Het huis is beschadigd maar zij maken het goed."

Operatiejassen en instrumenten
"Er blijven gewonden binnenstromen voor behandeling van kneuzingen, gebroken ledematen en snijwonden," aldus Theuvenet. "De medische zorg wordt op dit moment geleverd in de buitenlucht. Het ziekenhuis heeft dan ook dringend behoefte aan disposable steriele operatiejassen en instrumenten voor het hechten van wonden. Daarnaast zijn mobiele teams naar afgelegen dorpen van het Lalitpur District gestuurd om ter plekke gewonden te behandelen."

De materialen van Gelre ziekenhuizen worden op korte termijn via de Leprazending via Zwitserland verstuurd naar Nepal.


Zending: www.leprazending.nl
Kindertehuis: www.bachi-amaafoundation.com