De molenaar controleert zijn meel.
De molenaar controleert zijn meel. Foto: Bernadet te Velthuis

Molenproducten centraal tijdens Nationale Molendag 2015

Warnsveld - Dat je ook nu nog molenproducten kunt halen bij de molen is voor veel mensen onbekend. Daarom zijn deze producten dit jaar centraal gezet tijdens de Nationale Molendag 2015.

Wat een molen doet of maakt wordt binnen duidelijk. In een korenmolen zie je hoe het graan tot meel wordt vermalen, in de poldermolen wordt duidelijk op welke manier het overtollige water uit de polder wordt gemalen. Maar er kan veel meer met een molen. Zo zijn er houtzaagmolens, papiermolens, krijt-, verf-, mosterd- en oliemolens. Veel molens maken nu nog steeds producten die we gebruiken. Met het thema Kom in de Molen wordt u uitgenodigd om op zaterdag 9 mei zelf te ervaren wat een molen produceert.

De molens van Warnsveld
Ook de beide molens van Warnsveld werken weer mee aan de Nationale Molendag. De Warkense molen aan de Lage Lochemseweg is een korenmolen. Een grondzeiler (de wieken van de molen gaan vlak over de grond), gebouwd in 1880. De molen wordt nog steeds gebruikt voor het malen van veevoeder.

De molen Nooit Gedacht aan de Molenstraat in het dorp is gebouwd in 1850 als koren-eekmolen. Er werd eikenschors van jonge eiken vermalen. Door de eek (het poeder dat tussen de stenen vandaan kwam) te mengen met water ontstond er looizuur waarmee huiden bewerkt werden om leer te vervaardigen. Begin 1900 is het eekmalen gestopt, omdat de leerlooierijen overstapten op ander grondstoffen. De molen behield toen zijn functie als korenmolen. Ook hier wordt nog regelmatig gemalen. Naast mais voor veevoer, ook tarwe en spelt voor broodmeel en pannenkoekenmeel. Bij voldoende wind zal er op beide molens gemalen worden, dus kom gerust een kijkje nemen!

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Meer weten? Ga dan naar www.molens.nl en zoek op plaatsnaam of provincie.


Winnaars tentoonstelling 'Laf en Flink'

Warnsveld - Veel positieve reacties zijn ontvangen op de goed bezochte tentoonstelling 'Laf en flink tijdens Hinkepink' in ' t Warnshuus in Warnveld. De leerlingen van de deelnemende basisscholen hebben de puzzelroute enthousiast gelopen en de antwoorden ingevuld.

Van alle scholen die de tentoonstelling hebben bezocht is er een winnaar getrokken. De prijs die de leerlingen kregen stond in het teken van de tentoonstelling.

Woensdagmiddag 29 april om 14.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. Deze bijeenkomst betekende bijna het slot van een indrukwekkende, bijzondere tentoonstelling voor jong en oud.
De scholen die gewonnen hebben zijn: de Parel uit Zutphen, de Scheperstee, Arcade, Adriaan van den Endeschool en De Fontein uit Warnsveld, de Branink uit Laren en de Beatrixschool uit Harfsen.
Allemaal hartelijk gefeliciteerd! We danken de leerkrachten en de leerlingen voor hun aandacht, inzet en betrokkenheid.


'Balcony Adventures Around the World'

De Balcony Players in het Nut

Warnsveld - Op zaterdag 9 mei vindt een optreden plaats van de Balcony Players in het Nut te Warnsveld. De aanvang is 20.00 uur.

De Balcony Players zijn een energieke, nomadische folkband die al dansend en musicerend over de hele wereld mensen gelukkig probeert te maken. De internationale groep bestaat uit leden uit Nederland, België, Peru en New Orleans ( VS). Hun muziek combineert deze verschillende culturen met een mix van traditionele Gipsy, Joodse en folk invloeden uit de hele wereld tot een uniek en kleurrijk geluid waarbij stilzitten erg moeilijk wordt.Na het eerste concert (2009 op het balkon) is het 'zwerven' over de wereld begonnen. Aanvullend op de tournees, wordt er veel tijd besteed aan het verkennen van de muziek en de cultuur, van de inmiddels meer dan 20, bezochte landen. Al met al voldoende muzikale ingrediënten voor "Balcony Adventures Around the World".

Steentje bijdragen
Musiceren is zeker niet de enige drijfveer. De Balcony Players dragen ook hun steentje bij aan verschillende (milieu) projecten. Voor de CD's worden zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt.
Van de 1e CD ging er een bijdrage naar Sadhana Forest (aanleg bos in Kenya). Van CD 2 gaat telkens €0,50 donatie aan Balkan Sunflowers (Roma hulp project in Kosovo).

De Balcony Players bestaat uit: Moniek de Leeuw (viool, zang), Johan de Pue (gitaar, zang), Ilse Roskam (accordeon, zang), Martin Masakowski (contrabas, zang) en Luca Susti (drums, zang).

De toegang bedraagt 10 euro.


Reserveren: 0575-561409 of i.lohmann@planet.nl

De Balcony Players proberen over de hele wereld mensen gelukkig te maken.