Spook-bushalte

Op woensdagmiddag fietste ik naar vesting Bronsbergen. Via Warnsveld reed ik naar Leesten en vandaar via de brug achter het ziekenhuis naar de Revelhorst. Een heerlijk tochtje door een heel normale woonwijk waar weinig mis kan gaan. Denk je dan.

Op de rotonde in de Jo Spierlaan werd ik aangesproken door een ouder echtpaar. 'Mijnheer, weet u wanneer hier een bus komt? We hebben een heerlijke wandeltocht gemaakt en nu willen we naar huis. Hoe laat komt de bus naar het station?' Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig met de bus reis. Het zal zo ongeveer in 1974 geweest zijn dat ik voor het laatst in de TET-bus zat van Oldenzaal naar Enschede. Het wachtende echtpaar kon ik dan ook niet wijzer maken dan ik zelf was.

's Avonds thuis ging ik eens op internet zoeken hoe die verschillende buslijnen nu precies de gemeente doorkruisen. Maar hoe meer ik zocht, hoe verbaasder ik werd. Ik vond de lijnennetkaart van Arriva en daar staat lijn 80 keurig op. Maar daar waar het echtpaar op de bus stond te wachten, blijkt helemaal nooit een bus te komen. Maar waarom staat die bushalte daar dan?

Een heel terechte vraag.

Nu komen er wekelijks een heleboel mensen in mijn winkel. Daar lopen natuurlijk ook buschauffeurs tussen. Een chauffeur die weet hoe het zit, had ik dan ook snel gevonden. 'Het klopt helemaal, Paul' liet hij me weten. 'De buslijn vanuit de zuidwijken naar Leesten loopt tegenwoordig om het ziekenhuis heen en komt een eindje verder uit op de Jo Spierlaan. En die prachtige bushokjes aan het begin staan er daarom werkeloos bij. Ze dienen alleen nog om reclamegelden te innen. Een bus stopt er al jaren niet meer'.

Dat roept de vraag op wie er dan verantwoordelijk is voor de bushokjes. Volgens mijn buschauffeur is dat de gemeente. En die is de afgelopen jaren al meerdere keren gevraagd de bushokjes te verplaatsen naar een plek waar wel een bus rijdt. Blijkbaar draaien de gemeentelijke molens hier wel heel erg langzaam.

De bushaltes aan de Jo Spierlaan blijken niet de enige spookhaltes in de stad. Aan de Verlengde Ooyerhoekseweg, precies tegenover de gevangenis, schijnt er ook een te staan. Ik zie het al gebeuren. Een gevangene, die zijn jarenlange celstraf er op heeft zitten, sjouwt zijn plunjezak naar de dichtstbijzijnde bushalte en wacht daar op een bus die nooit komt.
Aan het einde van de dag meldt hij zich weer aan de gevangenispoort. 'Mag ik nog een nachtje blijven?, want de bus is vandaag niet gekomen'. Je zou je als ex-gedetineerde toch een vlottere start van je nieuwe leven wensen!