Lokale helden vermaakten het publiek op Bevrijdingsdag in Zutphen.
Lokale helden vermaakten het publiek op Bevrijdingsdag in Zutphen.

Bevrijdingsfestival Zutphen

Lokale Helden vs. weergoden: 1-0

Zutphen - Na regen komt zonneschijn. En wat waren de bezoekers blij met de zon gistermiddag op het 's Gravenhof. Een welverdiende zon, na de heftige wind en regen die daaraan vooraf gingen. Eventjes moest alles stilgelegd worden, maar na een half uurtje pauze kon het Lokale Helden festival hervat worden. Met dank aan de vrijwilligers, die met man en macht gewerkt hebben om de boel draaiende te houden, en aan de bezoekers, die positief bleven en hun dag niet lieten verpesten door een (toch wel erg pittige) bui.

Een afwisselende muzikale line-up bezette gedurende de dag het podium; lokale helden die veelal eigen geschreven muziek ten gehore brachten. Wij bedanken Cateye, Jayvee Band, Instaet, Dead Man's Walk en de heren van Sourmash.
De jonge rapper van Z-Town slaagde met vlag en wimpel voor zijn debuut. Als een blije stuiterbal vloog hij door het publiek heen en kreeg overal 'de handjes omhoog'.
Voor de kleintjes was er een kleurrijk assortiment stoepkrijt en lego beschikbaar, ranja, knakworstjes en natuurlijk kon er ook geschminkt worden.

Handen massaal op elkaar voor de veteranen

Het levend standbeeld van Cootje Theater trotseerde de wind in haar mooie witte gewaad. Gerrit Pasman was zoals voorgaande jaren aanwezig om live een kunstzinnig eerbetoon aan 70 jaar vrijheid te geven.
De pannekoeken van de Pancake Saloon zorgden voor een perfecte bodem, en koffieleuten konden hun shot halen bij de Koffiebakfiets, waar ambachtelijk gebrouwen werd. Rond 20.30 uur ging alle aandacht even uit naar de stoet veteranen die het 's Gravenhof passeerde, onder luid applaus van het festivalpubliek. Het zijn immers deze mensen, originele helden, die vochten voor onze vrijheid.

Toen de zon langzaam onder ging brachten de leden van Rockin' Rose eigen rocknummers van kwaliteit ten gehore, waarbij een compliment gegeven mag worden aan zangeres Mel. Coverband Just Jo sloot de hekken met een verzameling lekkere evergreens. Voor zover bekend is het non-profit festival zonder problemen of klachten verlopen.