Het college van b&w trekt hier in totaal 15.000 euro oor uit

Online platform matched vraag en aanbod

Zutphen - In het sociale domein is de informele zorg steeds belangrijker. Inwoners moeten vaker een beroep doen op hun sociale netwerk. Niet iedereen beschikt daar echter over. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die willen helpen. Het online platform zorgt voor een match tussen vraag en aanbod. De gemeente Zutphen is lid van WeHelpen vanaf 1 mei. Het college van b&w trekt hier in totaal € 15.000 voor uit.

WeHelpen is een online platform waar mensen hulp kunnen vragen, aanbieden en organiseren. Het platform vereenvoudigt het leven van mensen die hulp nodig hebben, vrijwilligers en mantelzorgers. De organisatie heeft geen winstoogmerk en is een coöperatie waarvan ook grote organisaties als Menzis, Rabobank en CZ lid zijn. De Zutphense vrijwilligersorganisaties en gesubsidieerde instellingen als Stichting Perspectief zijn automatisch lid door het lidmaatschap van de gemeente Zutphen. WeHelpen maakt het ook voor deze organisaties makkelijker om meer vrijwillige hulp en mantelzorgondersteuning te bieden.

Er ontstaat een informeel netwerk van mensen

Zo zijn de Algemene Hulpdienst en het Platform Maatschappelijke ondersteuning al enthousiast over de kansen die WeHelpen voor hen en de mensen die zij ondersteunen kan bieden. Wethouder Patricia Withagen: "Door WeHelpen ontstaan informele netwerken van mensen die elkaar vertrouwen en helpen. Mensen die niet beschikken over een groot sociaal netwerk, krijgen op deze wijze toch toegang tot zo'n netwerk. Het stimuleert dat mensen meer omkijken naar elkaar en minder een beroep hoeven te doen op formele zorg."

Het lidmaatschap van WeHelpen is op basis van aantal inwoners en bedraagt voor Zutphen jaarlijks € 15.000. Omdat Zutphen later instapt is dit bedrag naar rato lager. De overige kosten zijn startkosten en kosten om de website aan te passen aan de lokale huisstijl. Stichting Perspectief gaat WeHelpen in Zutphen beheren.


www.wehelpen.nl