Niet alleen in Warnsveld maar ook op Nieuwstad was er een kleedjesmarkt.
Niet alleen in Warnsveld maar ook op Nieuwstad was er een kleedjesmarkt. Foto:

Oranjepret voor jong en oud in Zutphen en Warnsveld

Eindelijk echte Koningsdag

Zutphen - Geheel in tegenstelling tot de rampzalige weersvoorspellingen, was het op Koningsdag 2015 heerlijk zonnig en waren de omstandigheden ideaal voor het echt Hollandse feest.

In Zutphen werd de dag geopend in de Burgerzaal. Burgemeester Gerritsen begroette alle gedecoreerden en sprak een gelukwens naar de koning uit, die op deze dag 48 jaar werd. Ook had hij in zijn woorden aandacht voor de waarde van vrijwilligers. Later zou hij zich bij zijn kleinkinderen voegen, die al buiten in de stad waren. Stadsdichter Anna Wiersma droeg haar gedicht 'Kleur rijk' over typische konings- en Koninginnedagzaken voor en Anton Menkveld van Stichting Koningsfeesten Zutphen vertelde over het programma van de dag.

Zaadmarkt als domein van de kinderen

Koningsdag was op dat moment natuurlijk allang begonnen met de kleedjesmarkt op de Nieuwstad waar kinderen hun spullen uitgestald hadden en met hun ouders, vriendjes en andere verkopers een centje verdienden. Overal in de stad was wel iets te beleven.

De Zaadmarkt was het domein van de kinderen, waar YMCA Zutphen-Warnsveld een groot aantal kinderactiviteiten had georganiseerd zoals steltlopen, touwtrekken en ballengooien. Met muziek, pannenkoeken van de Pancake Saloon, en de prinsen- en prinsessenverkiezing was het een waar kinderfeest.

Drie meisjes werd verkozen tot prinses van het jaar en wonnen een pannenkoek. In het Vogelpark zorgde Dancefestival Pathfinder voor een swingende sfeer en op verschillende podia in het centrum was livemuziek. Ook werden er parachutesprongen gemaakt.

Warnsveld had de oranje feeststemming eveneens goed te pakken. De organisatie was in handen van Oranje Vereniging Warnsveld. Met het oplaten van ballonnen voor de ballonnenwedstrijd werd de feestelijke dag door wethouder Coby Pennings geopend. Ook hier waren er allerlei dingen te doen voor de jeugd zoals blikgooien en springkussens, verschillende volleybalactiviteiten en een heuse schietkar voor de jongeren. De kleedjesmarkt die ieder jaar groter wordt, was oergezellig met hier en daar livemuziek. Automobilisten die hun auto op de speciale parkeerplaats bij sportzaal de Kei en op de Lage Weide hadden gezet, konden zich met de paardentram naar de markt laten vervoeren. Het Geldersch Vogelschieten bij de Pauw, dat al in de tijd van koningin Wilhelmina plaatsvond, werd met het eerste schot van de burgemeester officieel geopend. Later schoot Zeker Winderink uit Zelhem zich naar een nieuwe titel; hij werd de schutterskoning van 2015.

Een zeer geslaagde Koningsdag 2015 waarop menigeen een kleurtje kreeg, door schmink en door de zon. Zolders en rommelkamers zijn weer opgeruimd, nieuwe aankopen gedaan en de oranje attributen gaan tot het volgende oranjefestijn de kast weer in.


Ubuntuplein presenteert zich

Zutphen - Wie nieuwsgierig is naar gemeenschappelijk wonen en er meer over zou willen weten, kan op zaterdag 16 mei tussen 13.00 en 16.00 uur terecht in het Koelhuis aan de Parkstraat 1. De drie woongroepen van het Ubuntuplein laten zien wie ze zijn en wat ze willen.

Belangstellenden kunnen de sfeer komen proeven en informatie krijgen. Woongroepleden staan klaar om u te ontvangen en u kunt ze spreken over hun ervaringen en idealen. Foto's, filmpjes en een maquette tonen hoe het Ubuntuplein eruit gaat zien.

Het te bouwen complex Ubuntuplein, direct achter het station, moet een fijne plek worden om te wonen en te werken. Als het aan de toekomstige bewoners ligt, komen er onder meer een grand café, werkateliers en twee groene hofjes waar meerdere generaties samenleven.

Rowinda, De Noabers en De Derde Fase (50+)

Rowinda
richt zich op gezinnen die willen samenleven in een buurtje waarin zorg voor elkaar, natuur, milieu, kunst en cultuur een belangrijke plaats hebben.
De Derde Fase (50+)
is gericht is op elkaar stimuleren en ondersteunen, op vitaliteit, zingeving en persoonlijke ontwikkeling, en op zo lang mogelijk de regie over je eigen leven houden.
De Naobers
willen zo lang en prettig mogelijk zelfstandig blijven wonen in een kleine gemeenschap, met hulp en aandacht voor elkaar, in de traditie van het nabuurschap.

Privacy is belangrijk, maar ook vriendelijkheid en gezelligheid. De drie woongroepen willen elkaar inspireren en desgewenst dingen samen ondernemen. Via onderstaande sites kunt u meer informatie vinden over de plannen rond het Ubuntuplein.


www.ubuntuplein.nl
www.rowida.nl
www.derdefase.nl
www.woongroepdenaobers.nl