Baggervent

Marcel is weer in het land. Deze week liep hij voorbij de winkel en stak weer vrolijk zijn hand op. Dit keer kwam hij helemaal uit Jakarta, Indonesië. Rechtstreeks vanaf de enorme baggerschuit van zijn werkgever. Marcel is stuurman op dat gigantische gevaarte. Zes weken op en zes weken af. Dit Koningsweekend was hij gelukkig bij zijn vrouw en kinderen thuis in Warnsveld.

De baggerschuit van Marcel ligt momenteel in Indonesië voor anker. Eerst werd voor de kust van Jakarta een kunstmatig eiland aangelegd dat gaat dienen als 9-holes golfbaan. En nu wordt er volop gewerkt aan de uitbreiding van de containerhaven.Voor Jakarta lag de boot in Darwin in het noorden van Australië. Met een team van 35 man werd 24 uur per dag gewerkt aan het uitbaggeren van de Elizabeth rivier. Over een afstand van 800 kilometer over land wordt gas aangevoerd naar een nieuwe gasfabriek. En deze moet bereikbaar zijn voor grote zeewaardige schepen. Marcel en zijn manschappen baggerden de rivier uit van 6 naar 22 meter diepte.

Voor de klus in het warme Australië was het vier jaar lang bibberen in Baydaratskaya Guba in de noordelijke ijszee bij Nova Zembla. Daar in het noorden van Siberië waren Marcel en zijn team in opdracht van Gazprom vier enorme gasleidingen diep onder de zeebodem aan het leggen. De Nederlandse baggerschuit maakte eerst een diepe geul in de zeebodem. Daarin verdween vervolgens een enorme gasleiding die tenslotte weer werd afgedekt met vier meter grind. Een hels karwei diep onder de bodem van het ijskoude water. En dan ook nog eens onder grote tijdsdruk, want als de klus niet binnen vier maanden was geklaard dreigde de zee dicht te vriezen en moest het schip snel vertrekken. De vlucht naar Noord-Siberië was al bijzonder. De 35-koppige bemanning vertrok via Moskou met een eigen charter naar vliegveld Salekhard in Siberië. En van daar was het met drie helikopters nog bijna twee uur vliegen naar het schip. Een avontuur op zich.

Nu slaat de verveling wel eens toe op zo'n baggerschuit en dan wordt het tijd om je collega's eens flink in de maling te nemen. Een flinke scheut blauwe inkt in de laarzen zorgde er voor dat er drie matrozen al lange tijd met blauwe voeten rondlopen en als collega David straks terug is van verlof vindt hij al zijn spullen keurig met superlijm vastgeplakt in zijn persoonlijke kastje terug. Altijd lachen met je collega's op zee.

Over enkele weken laat Marcel zijn vrouw en kinderen weer voor zes weken achter in Warnsveld. Op naar het baggerschip bij Jakarta en het lekkere zelfgebouwde zwembad op het dek. Want ook op zo'n moderne baggerschuit geldt: het leven is zo leuk als je het zelf maakt.