Ton Luijten.
Ton Luijten. Foto:

Warnsveldse oud-stadsdichter overleden

In memoriam Ton Luijten

Warnsveld - Ton Luijten is maandag 13 april overleden. De oud-stadsdichter was al langere tijd ziek.

In 2009 en 2010 was Luijten stadsdichter van Zutphen. De neerlandicus speelde graag met woorden en grappen en schreef jarenlang columns voor De Stentor. Luijten schreef korte verhalen, hij schreef voor literaire tijdschriften, hij schreef een detective maar bovenal veel poëzie. 17 april werd onder grote belangstelling zijn uitvaart gehouden. Collega oud-stadsdichters Tim Pardijs en Hanz Mirck schreven een in memoriam gedicht voor Ton:

Op de Planken
In memoriam Ton Luijten

Dwarrelende blaadjes, je laat ze vallen
als een gedicht klaar is. Na je optreden liggen alle grappen op de grond,
humor is een ernstige zaak.
Het laatste blad houd je lang in je warme hand,
lachend naar je publiek. Je laat ons
gissen of er nog een zin zal komen,
net als de eerste keer dat we je hoorden.


Het verzwegen oorlogsleed van psychiatrische patiënten

Groot Graffel op NPO

Warnsveld - Wat is er gebeurd met psychiatrische patiënten en verstandelijk beperkten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat speelde zich af op de terreinen van de psychiatrische klinieken?

Tijdens de bezetting van ons land hebben de Duitsers langs een groot deel van de Nederlandse kust de zogenaamde 'Atlantikwall' aangelegd. Daardoor moesten veel mensen verhuizen. Grote groepen patiënten uit instellingen uit Noord- en Zuid Holland werden, samen met verplegend personeel, geëvacueerd naar Het Groot Graffel en andere instellingen. In overbevolkte paviljoens en met steeds schaarser wordende middelen moesten artsen, verplegers en patiënten de moeilijke en onzekere oorlogstijd door zien te komen.

De Dag Reportage van de EO maakte een indrukwekkende reportage waarbij twee families op zoek gaan naar het onbekende en verzwegen oorlogsverhaal van hun familielid. Wat heeft dit familielid allemaal moeten doorstaan? Hoe zijn zij de oorlog doorgekomen? Of hebben zij de oorlog niet overleefd? De zoektocht van de families leidt naar Het Groot Graffel in Warnsveld, waar een groot deel van de reportage is opgenomen. Oud medewerkers en de Museumcommissie van Het Groot Graffel hebben informatie aangeleverd voor de reportage waardoor een stukje geschiedenis van Warnsveld weer zichtbaar werd.

EO Reportage
"Het verzwegen oorlogsleed van psychiatrische patiënten", zaterdag 25 april, EO Dit is de Dag Reportage, 21,15 uur op NPO 2.


Informatieavond Waardevol Warnsveld

Beschermd dorpsgezicht

Warnsveld - De Stichting Waardevol Warnsveld nodigt u op haar jaarlijkse informatieavond op donderdagavond 30 april uit voor een wandeling langs de Warnsveldse monumenten. Deze presentatie met foto's uit het archief van de heer Jan Rossel, wordt toegelicht door Lot van den Akker.

Warnsveld telt behalve een tiental rijksmonumenten ook een hoeveelheid gemeentelijke monumenten en daarnaast nog een groot aantal karakteristieke woningen en plaatsen waar Waardevol Warnsveld graag nog eens de aandacht op wil vestigen. Met de komende status van Beschermd Dorpsgezicht als leidraad, wordt tijdens de informatiebijeenkomst in gedachten een wandeling door dit mooie dorp gemaakt. De stichting is ervan overtuigd dat er heel wat meer te beschermen vat dan alleen de 'oude kern'. Vooraf aan de lezing geeft de voorzitter van de stichting een korte samenvatting van de activiteiten van het afgelopen jaar.

De avond zal plaatsvinden in het Nutsgebouw , Breegraven 1, op donderdagavond 30 april. Zaal open om 19.30. Aanvang 20.00 uur. In de pauze is er gratis koffie of thee. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.


Vrijwillig geestelijk verzorger met affiniteit voor het hospice

Hospice zoekt ondersteuning

Zutphen - Hospice Zutphen is een klein en huiselijk hospice dat ruimte biedt aan vijf gasten in de laatste weken van hun leven. Het hospice biedt een 'bijna-zoals-thuis' situatie waarin liefdevolle zorg en ondersteuning geboden wordt.

Hospice Zutphen is, voorlopig voor de duur van één jaar, op zoek naar een geestelijke verzorger die vorm en inhoud kan geven aan de geestelijke zorg aan onze gasten en eventueel hun naasten tijdens hun verblijf in het hospice. Hij of zij is, net als de meesten in het team, vrijwilliger en heeft affiniteit met het hospice. Naast de voldoening die 'een bijdrage leveren' geeft, bieden we uitdaging en verantwoordelijkheid, boeiende contacten en een gemotiveerd team. Voor vragen kunt u contact opnemen met het bestuurslid Hilda de Bruin, tel. 0575-469555 of email: hdebruin@planet.nl. Bij interesse verzoeken wij u uw schriftelijke reactie, voorzien van CV voor 1 mei te sturen naar Stichting Hospice Zutphen, t.a.v. de heer P.H. de Jong, voorzitter, Thorbeckesingel 2, 7204 KS Zutphen.


www.hospice-zutphen.nl


Zesde vriendenconcert Old Iezer Jazzband

Almen - De alsmaar groeiende schare fans van de in 1981 opgerichte Old Iezer Jazzband, waarvan de leden zijn verenigd in een vriendenclub met de ludieke naam De Schroothoop, kunnen voor de 6e keer gaan genieten van het jaarlijkse concert.

Ook niet-leden zijn op 26 april van 15.00 uur tot 17.30 uur van harte welkom in Landhotel de Hoofdige Boer in Almen. De Old Iezer Jazzband ziet al jaren kans met fraaie collectieven en prettig in het gehoor liggende zangnummers het publiek te boeien, waarbij doorgaans een plezierige wisselwerking tussen band en publiek ontstaat.

Ook dansliefhebbers kunnen op 26 april volop aan hun trekken komen. Naast de band (en dus niet ervóór) wordt een dansvloer vrij gehouden. En bij mooi weer gaan de schuifdeuren open en kan vanaf het terras worden genoten van een heerlijke middag in New Orleans-sferen!

De Old Iezer Jazzband houdt van plezierige wisselwerking met publiek.