Adriaan van Oosten (Hospice Zutphen) ontving  een cheque van 15.000 euro.
Adriaan van Oosten (Hospice Zutphen) ontving een cheque van 15.000 euro.

Gemeente Zutphen verblijdt vijf

organisaties met cheque Roparun

Zutphen - Vijf Zutphense organisaties kregen woensdag 22 april een cheque uit handen van wethouder Patricia Withagen. Zij mocht namens het college in totaal 25.000 euro verdelen omdat de gemeente Zutphen vorig jaar de tweede prijs heeft gewonnen in de verkiezing van de leukste doorkomstplaats van de Roparun op de route Hamburg - Rotterdam. De gelukkige winnaars waren de Stichting Vrijwillige Terminale Thuiszorg Noaberhulp Zutphen, Buurtzorghuis Warnsveld, Gelre Ziekenhuize, SpiritOn en het Hospice Zutphen.

Voordat de cheques werden overhandigd, vertelde Albèr Giezen van de Stichting Achterhoekrunners hoe zijn stichting samen met Zutphen Sportief in samenwerking met de gemeente de organisatie van de doorkomst door Zutphen en Warnsveld op zich had genomen. "Vorig jaar kwam de run voor het eerst door deze gemeente", vertelde hij. "We wilden meteen een geweldige sfeer neerzetten, zorgen voor energie bij de deelnemers en tegelijkertijd de stad promoten." Met name de strook met lichtjes langs de route door Warnsveld heeft veel indruk gemaakt op de deelnemers, die ook de beste doorkomstplaatsen kiezen.
Daar plukken nu dus vijf stichtingen de vruchten van. Aangezien de Roparun een estafetteloop is waarbij geld opgehaald wordt voor mensen met kanker, moesten de organisaties ook in dit straatje passen. Vereiste was dat het motto van de Roparun - 'we voegen geen dagen toe aan het leven, maar voegen leven toe aan de dagen' - ook toepasbaar was op de ontvangers van de geldbedragen.
Het Hospice Zutphen krijgt met 15.000 euro het hoogste bedrag. Dit wordt gebruikt voor de aanschaf van 'anti-doorligmatrassen', bedlampen, stereo-installaties en buitenmeubilair.
SpiritOn is een stichting die mensen met kanker door middel van een persoonlijk inspiratieproces bewust maakt van hun innerlijke kracht. De 1500 euro wordt besteed aan communicatie met en voor jongeren.
Gelre Ziekenhuizen kan dankzij de donatie van 2000 euro hoofhuidkoelkappen aanschaffen. Bij sommige chemotherapieën kan hiermee het haarverlies enorm worden beperkt.
Het Buurtzorghuis Warnsveld heeft 2500 euro ontvangen om producten te kopen waarmee het leven van kankerpatiënten in de laatste fase van hun leven draaglijker wordt gemaakt, bijvoorbeeld met hele comfortabele tuinstoelen.
Noaberhulp Zutphen krijgt 4000 euro en zal hiermee haar vrijwilligers scholing geven op het gebied van herkenning van ziektebeelden.
De Roparun wordt dit jaar van 23 tot en met 25 mei gehouden. De deelnemers passeren Zutphen op 24/25 mei tussen 20.30 en 3.30 uur.