Marktonderzoek

"Aan de bewoners van het adres Rhienderinklaan 23 in Warnsveld" stond op de prachtige brief van i&o research. De vriendelijke vraag luidt of we mee willen doen aan een marktonderzoek naar koopgedrag. Deze brief kreeg ik met een allervriendelijkste glimlach van mevrouw Bombeld overhandigd. 'Echt iets voor jou'. En ik ging aan de slag, want de opdrachtgever is de gemeente Zutphen. En die neem ik uiterst serieus.

Op de website startvragenlijst.nl begint de ellende direct. Storing. Door het grote aantal aanmeldingen is de site overbelast. Probeer het later nog eens. Zucht.
Een week later probeerde ik het opnieuw. Het inloggen gaat dit keer prima en ik ga voortvarend aan de slag. Vraag 1 : Waar doet u uw boodschappen? Ik ben in een melige bui en kies voor Markelo. Dat lijkt me wel leuk, lekker goedkoop bij Dirk van den Broek. Vraag 2 : Hoe doet u uw boodschappen? De opties zijn met de fiets, met de auto, te voet, met de bus of met de trein. Ik kies voor de trein, want ik weet zeker dat er geen trein in Markelo stopt. En wat doet de computer? Die accepteert het antwoord zonder problemen.

Volgende vraag : Waar koopt u uw kleding? Nu is mevrouw Bombeld vorige week naar Doetinchem geweest dus ik vul Doetinchem in. Tweede vraag : Waar in Doetinchem koopt u uw kleding? Er zijn prachtige opties, Makro (zit niet in Doetinchem), markt, tankstation en weet niet. Tja, wat moet ik nu weer antwoorden? Ik kies voor tankstation. De computer blijft uiterst serieus vragen op mij afvuren. Ik geef aan ook wel eens kleding in Brummen te kopen. In welk deel van Brummen? Brummen elders, Brummen onbekend, Brummen weet niet of Brummen Sligro? Jemig, wat een onzin-enquête!

De vragenlijst gaat vrolijk verder. Waar koopt u schoenen? De hippe dochter kocht het laatste paar in Amsterdam. Dus vul ik Amsterdam in en de computer vraagt: Waar in Amsterdam? Ik kan uit heel veel opties kiezen, maar het centrum staat er niet bij. Dat schiet natuurlijk ook niet op. Ook niet als ik aangeef dat ik mijn doe-het-zelfartikelen bij de bouwmarkt in Zutphen koop. Veel opties komen voorbij, maar mijn favoriete bouwmarkt in Leesten kennen ze niet. Ligt dat nu aan mij? Ben ik zo'n hopeloos geval?

De enquête wordt afgesloten met een paar persoonlijke vragen. Mijn eigen domheid ga ik natuurlijk niet prijsgeven dus klik ik op universitair opgeleid, man, een paar jaartjes er af dus 42 en woon nog thuis bij papa en mama. En daarna op 'verzenden'. Ik zie die ambtenaar al denken in dat Zutphense gemeentehuis: Waar is die vent in Warnsveld in hemelsnaam mee bezig? Is die met zijn koopgedrag wel helemaal goed bij zijn hoofd?