Fragment uit zelfportret met bontkraag, Charly Toorop.
Fragment uit zelfportret met bontkraag, Charly Toorop. Foto:

Openingstentoonstelling museum More vanaf dinsdag 2 juni

Scherp Kijken bij museum More

Gorssel - Op dinsdag 2 juni om 10.00 uur opent in Gorssel het Museum voor Nederlands Modern Realisme (Museum MORE) zijn deuren voor het publiek. Voor de openingstentoonstelling Scherp Kijken zijn meer dan 200 topwerken uit de collectie geselecteerd.

Te zien zijn onder andere werken van kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop.

Museum More
De initiatiefnemer van Museum MORE, Hans Melchers, besloot in 2012 dat de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art B.V. in de Achterhoek moest worden tentoongesteld.
Al snel was zijn oog gevallen op het voormalige gemeentehuis van Gorssel.

Zeven zalen
De architect Hans van Heeswijk, bekend van de Hermitage en het Mauritshuis, heeft vervolgens de paviljoen-achtige aanbouw met zeven grote tentoonstellingszalen ontworpen. Inmiddels is de collectie verder uitgebreid met werken van onder meer Arnout Killian en Carel Willink.

Opniew kennismaken
De meeste werken zijn vanaf 2009 niet meer in het openbaar te zien geweest.
Vanaf 2 juni 2015 kan een breed publiek (opnieuw) kennismaken met een selectie van de mooiste werken uit de grootste collectie Nederlands Modern Realisme.

Werken voor het eerst weer in openbaar te zien

De openingstentoonstelling Scherp Kijken biedt een overzicht van ruim 200 highlights uit de realistische kunst van de afgelopen eeuw uit de collectie van Museum MORE. Realistische kunst is bij uitstek "scherp kijken", volgens prof. dr. Ype Koopmans, conservator van MORE: "De kunstenaar kidnapt ons netvlies. Hij kijkt scherp en dwingt je om zelf ook scherp te kijken."

Voor meer informatie over museum MORE, zie de website.


http://museummore.nl