De Middeleeuwse kaarsenkroon in de Walburgiskerk is uniek.
De Middeleeuwse kaarsenkroon in de Walburgiskerk is uniek. Foto:

Jonge onderzoekers presenteren nieuwe inzichten over Middeleeuwse kunst

Symposium Middeleeuwse kunst

Zutphen - Jaarlijks organiseren de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht een symposium over actueel onderzoek in de middeleeuwse kunst. Dit onder het motto 'Waar zijn we mee bezig?'. Dit jaar vindt het symposium voor het eerst plaats buiten de universitaire muren en is gekozen voor Zutphen.

Directe aanleiding is een afstudeerproject dat is gewijd aan de gotische kaarsenkroon van de Walburgiskerk. Dit unieke middeleeuws kunstwerk staat bol van symboliek. Tijdens het symposium worden de eerste nieuwe inzichten gepresenteerd.

Geheimen van de Middeleeuwse kunst ontrafeld

Als Hanzestad ademt Zutphen nog steeds de sfeer van haar middeleeuwse hoogtijdagen. Een periode die ons vaak voor raadsels stelt, maar ook verrassende parallellen vertoont met het heden. Op 5 juni herleeft deze tijd tijdens het Symposium Middeleeuwse Kunst. Zes jonge onderzoekers van diverse universiteiten vertellen over hun werk en uitdagingen. Wie waren de kunstenaars en opdrachtgevers? Welke motieven hadden zij? En welke symboliek gaat er in hun werk schuil?
Dankzij nieuwe technologie, grondige research en vooral ook doorzettingsvermogen worden geheimen ontrafeld en nieuwe vragen opgeworpen. Dat is immers de taak van de wetenschap. De inspirerende sprekers delen graag hun inzichten met professionals, studenten en andere kunstliefhebbers. Het brede publiek is dus van harte welkom. Er is voldoende tijd ingeruimd voor vragen en discussie, bezoek aan de kerk en haar beroemde Librije en natuurlijk ook kennismaking met collega-kunstliefhebbers.
Iedereen in de regio Zutphen is dus van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen: een unieke kans om kennis te maken met een nieuwe generatie kunsthistorici en om veel te leren over de Middeleeuwen. De deelnameprijs bedraagt 15 euro. Aanmelden kan via de website. Ook het programma is daar te vinden. Het symposium is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Zutphen, Binnenstadsondernemers Zutphen, Sint Anthony Groote Broederschap en de Torenstad Groep.


www.middeleeuwen-symposium.nl