Nieuwe Polbrug(Lijnen en Architectuur) door Jamie Lebbink.
Nieuwe Polbrug(Lijnen en Architectuur) door Jamie Lebbink. Foto: Bernadet te Velthuis

Facebookpagina Zutphense Fotografie houdt regelmatig fotowedstrijden

Zutphen - De Facebookgroep 'Zutphense fotografie' bestaat alweer ruim een jaar en ondertussen zijn bij de groep maar liefst 70 fotografen aangesloten.

De fotografen delen hun foto's op Facebook, ook kan men op de (besloten) Facebookpagina elkaars foto's beoordelen. Tim Wengelaar is de oprichter van deze Facebook groep. Regelmatig (iedere 14 dagen) wordt er onder de fotografen een fotowedstrijd gehouden. Deze fotowedstrijd heeft steeds een nieuw item of onderwerp zoals: 'Het Spoor', 'Scheepvaart op de IJssel' en 'Lijnen en Architectuur'. De bedoeling is dat uiteindelijk van alle winnende foto's een foto-expositie wordt gehouden. Door de leden worden diverse foto's ingestuurd. Deze foto's worden door een onafhankelijke jury bekeken en zij kiezen de mooiste uit. Hierbij wordt gelet op techniek, compositie en bewerking.

Ook nieuwsgierig? Meld je dan aan bij de Facebookpagina 'Zutphense Fotografie'.


Informatieve bijeenkomst mantelzorgers met medewerking van notaris

Zutphen – Donderdag 23 april is er om 10.00 uur een informatieve bijeenkomst voor mantelzorgers in locatie Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen. Deze mantelzorgsalon wordt verzorgd door notaris mr. R. de Wilde van DWR Notarissen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Soms kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen of hun financiële zaken niet regelen. Bijvoorbeeld omdat zij dementerend zijn, psychiatrisch patiënt zijn of een verslaving hebben. Om te voorkomen dat anderen hier misbruik van maken, kan de kantonrechter een curator, bewindvoerder of mentor benoemen. Deze persoon neemt financiële beslissingen voor de betrokkene of beslissingen over de zorg aan de betrokkene. Over deze onderwerpen en over de eigen bijdrage in de WLZ (Wet Langdurige Zorg) geeft de notaris informatie en antwoord op uw vragen.

Mantelzorgondersteuning
Een mantelzorger zorgt langdurig voor bv. een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, een goede vriend(in) of buur. De sociaal werkers van Perspectief Zutphen hebben aandacht voor ontlasten van mantelzorgers. Daarnaast biedt Perspectief via de Vrijwilligerscentrale ondersteuning aan mantelzorgers door de Bezoek- en OndersteuningsService (BOS). Getrainde vrijwilligers nemen een paar uur per week de zorg over. Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd (de zogenaamde Mantelzorgsalons) en uitstapjes ter ontspanning. Er zijn 10 – 12 bijeenkomsten per jaar, meestal in multifunctioneel centrum Waterkracht aan de Ruijs de Beerenbrouckstraat in Zutphen. Meer informatie hierover vindt u terug op de website van de Vrijwilligerscentrale.


Bijeenkomst over wonen in Zutphen

Zutphen - Donderdag 23 april is er een bijeenkomst over 'wonen in Zutphen' georganiseerd door de gemeenteraad. Aandachtspunt is de toekomst van sociale huurwoningen in Zutphen. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en mee te praten.

Voorafgaand aan het gesprek op 23 april presenteren gemeente en woningcorporatie Ieder1 de laatste ontwikkelingen op woongebied en ontwikkelingen binnen corporaties.

Daarna volgt een open gesprek met raadsleden, corporaties en aanwezigen over wensen en mogelijkheden binnen de sociale huursector nu en in de toekomst. Het gesprek moet leiden tot een completer beeld van de uitdagingen waar Zutphen voor staat en welke rollen betrokken partijen hierin voor zichzelf zien en kunnen oppakken.

Bijeenkomst
De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 22 uur in het Bornhof, Hobbemakade 246 in Zutphen. Vooraf aanmelden is niet nodig.


Training kindervakantie Humanitas

Regio - Op 30 en 31 mei organiseert Humanitas een trainingsweekend voor mensen die als vrijwilliger de kindervakantieweken willen begeleiden in juli en augustus voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Deze vakanties zijn bedoeld voor kinderen die vanwege sociaal-emotionele of financiële redenen niet op vakantie kunnen.

Meedoen aan deze training van Humanitas District Oost kan via projectcoördinator Loes Hulsebosch, l.hulsebosch@humanitas.nl of 06-35130961. Tijdens de training worden de vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om als groepsleider, vliegende keep of keukenhulp de kinderen te begeleiden.

Tijdens de vakanties worden zij bijgestaan door ervaren week-coördinatoren en groepsleiders. Hulsebosch: "Per groepje van zes kinderen werken we met twee vrijwilligers. Het belangrijkste is dat we een hele 'gewone' vakantie kunnen aanbieden waarbij het kind even uit een vaak complexe gezinssituatie is en weer 'kind' kan zijn".
Gewone vakantie
Onder een gewone vakantie verstaat Humanitas bijvoorbeeld naar het zwembad gaan, pannenkoeken eten, voorlezen en naar de zorgboerderij. Activiteiten die voor lang niet alle kinderen vanzelfsprekendheden zijn, volgens Hulsebosch.

"Als vrijwilliger kan je daarom veel betekenen voor deze doelgroep. Wanneer je kinderen kan begeleiden, kan werken in een team en onze doelgroep een warm hart toedraagt, kan je je opgeven voor het trainingsweekend".