Winkelcentrum Noordveen

Op de column van vorige week heb ik veel reacties gehad. Veel lezers hadden liever een verhaal over het plan voor winkelcentrum Noordveen gelezen. En dat was nu net het onderwerp dat ik hier wilde vermijden. Maar op veler verzoek zal ik dan toch iets toelichten. Dat scheelt ook nog eens een vracht verhalen in de winkel.

Voor wie het gemist heeft zal ik nog even vermelden dat ik sinds de zomer met de gemeente praat over een nieuw winkelcentrum voor de noordkant van Zutphen. Daar, in het winkelgebied rond de Weg naar Laren, zijn bijna alle winkels verdwenen. In heel Nederland hebben oude winkelstraten in de woonwijken plaatsgemaakt voor wijkwinkelcentra, maar Zutphen-Noord werd vergeten. Tientallen winkels vertrokken en er kwam nooit meer iets bij. Gelukkig zit er nog altijd een supermarkt, maar die is de afgelopen twaalf jaar ook al vijf keer van eigenaar gewisseld. En dat is meestal geen goed teken dus ik kwam met een toekomstgericht plan.
Maar in deze tijden hoef ik bij de gemeente Zutphen natuurlijk niet aan te komen met nieuwe winkelruimte, want er staat al heel wat leeg. De oplossing vond ik door leegstaande winkels op de Basseroord af te breken en de meters te verplaatsen naar Noordveen. Op de Basseroord zouden dan 90 nieuwe parkeerplekken voor bezoekers van de binnenstad worden aangelegd. Minder leegstand, meer parkeerplaatsen. En Noordveen krijgt zonder extra winkelmeters toe te voegen een prachtig nieuw wijkwinkelcentrum met 200 arbeidsplaatsen. Net zo'n mooi winkelcentrum als in het Waterkwartier. Maar het is anders gelopen. De gemeente Zutphen wil geen winkelcentrum in Noordveen, de gemeente wil zonnepanelen. En ik wilde ze alle twee. Want voor het winkelcentrum heb ik slechts een klein deel van het terrein nodig en de energie haal ik heel graag uit het naast- en bovengelegen zonnepark.
En toen gebeurden er vreemde dingen op het gemeentehuis. Dingen die mijns inziens het daglicht niet kunnen verdragen, maar zonder schaamte goedgepraat werden. Noordveen krijgt definitief geen toekomstgerichte winkelvoorziening. En daarmee is volgens mij de kous af. Maar niet voor mijn goede vriend Ton, advocaat in Zutphen. Woensdagavond waren we samen onderweg en werden het krantenartikel en de capriolen van de gemeente uitvoerig besproken. 'Hier komen ze niet mee weg Paul, dit krijgt een vervolg. Als ik de gemeente was stuurde ik een uitnodiging om met het college een kop koffie te komen drinken. Dan hoor je vast dat ze zich schamen voor deze vertoning. En neem je bankrekeningnummer mee, want ze bieden je vast aan om je onkosten te vergoeden.'
Ik keek de advocaat aan. Zou het college zich echt schamen voor deze handelswijze? Ach nee, niet in ons Hanzestadje. Daar modderen ze door, doen een plas en alles blijft zoals het was.