Bij warm weer schiet de asperge soms wel met 10 centimeter de grond uit.
Bij warm weer schiet de asperge soms wel met 10 centimeter de grond uit.

Asperges ontwaken begin april bij twaalf graden uit hun winterslaap

Goan Etten pakt uit met asperges

Zutphen - Bij negentien graden gaan ze flink groeien om bij 25 graden de grond uit te schieten, soms wel 10 centimeter per dag: asperges. Verse asperges 'praten' als je ze tegen elkaar aan wrijft en praten doen de asperges van de familie Eskes van Boerderij Den 4akker zeker.

"Vanmorgen gestoken, vanavond op je bord, eventueel voor je geschild als je wilt", vertelt Herman Eskes van Den 4akker. "Samen met een eitje van één van onze kippen en boter en beenham uit onze winkel, lekkerder, verser en eerlijker kan het niet."

Aspergecultuur
De asperge is vanuit Zuid-Europa begin twintigste eeuw in Nederland gekomen. De Nederlandse aspergecultuur is dus 'slechts' zo'n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt ontwikkeld in Nederland.
Tegenwoordig is de asperge in veel provincies te vinden "Maar de lekkerste komen uit Vier­­akker", zegt Mirjam Eskes lachend.

Asperges Vierakker bij Gaon Etten
Vrijdag 24 april start Gaon Etten het seizoen in Zutphen. En wat staat er op het menu? Natuurlijk, de heerlijke en verse asperges van Den 4akker.

Gekozen is voor een van de historische panden van Zutphen, op een bijzondere plek en midden in een stukje geschiedenis van de stad dat aan het eind van het jaar niet meer bestaat. Een unieke gelegenheid dus om te genieten van een heerlijk diner op basis van verse streekproducten in een inspirerende omgeving. "Gewoon reserveren en komen", zegt Mirjam nog als we afscheid nemen.

Gaon etten in de Achterhoek
Gaon etten in de Achterhoek biedt de mogelijkheid om zes keer in een jaar te kunnen eten in een prachtige omgeving ergens in de Achterhoek; soms binnen in een bijzonder gebouw, soms buiten in een prachtig landschap of een inspirerende wijngaard. Streekproducten vormen altijd de basis van het menu.
Voor meer informatie en reserveren, zie de website.

Aspergecultuur in Nederland pas 100 jaar oud

www.gaon.nl