Het familiegraf bestaat uit 2x3 gietijzeren zerken.
Het familiegraf bestaat uit 2x3 gietijzeren zerken. Foto:

Restauratieproject op de Rooms Katholieke Begraafplaats Warnsveldseweg

Familiegraf uit 1865 gerestaureerd

Zutphen - Op zaterdag 18 april vindt de afronding plaats van een bijzonder restauratieproject op de Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen.

Op deze begraafplaats bevindt zich het familiegraf 'de Bellefroid'. De mannelijke overledenen waren leden van de ridderschap van Gelderland en dragers van verschillende hoge onderscheidingen waaronder de Militaire Willemsorde. Op die dag zal Pastoor Fred Hogenelst van de Parochie HH Twaalf Apostelen deze graven opnieuw inwijden. De bijeenkomst, waarbij ook de burgemeester en de verantwoordelijke wethouder Annelies de Jonge aanwezig zullen zijn, vindt plaats om 11.00 uur.
Het familiegraf 'de Bellefroid' bestaat uit zes gietijzeren zerken uit de periode 1856-1877. De technische staat van het graf was buitengewoon slecht, het gietijzer was sterk gecorrodeerd, het ijzeren lijstwerk was afgebroken en het fraaie schild met het familiewapen lag los op de zerken.
Omdat er geen financiƫle middelen voor deze restauratie aanwezig waren is een beroep gedaan op sponsoren en particulieren om gelden bijeen te brengen.
Daarnaast kon een belangrijk deel van de kosten worden uitgespaard door de inzet van de vrijwilligers van de begraafplaats. Dit is ook de reden dat het college van B&W tijdens deze bijeenkomst vertegenwoordigd wil zijn. De restauratie was in handen van Paul Klaassen van smederij Kleinproject uit Terborg.


Gemeenten bundelen belastingzaken

Zutphen - De gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen werken naar verwachting vanaf 1 juli dit jaar samen op het terrein van belastingzaken. Op jaarbasis zal dit een gezamenlijke besparing voor de gemeenten opleveren van bijna twee miljoen euro.

De nieuwe organisatie, met de naam Tribuut, wordt gevestigd in Epe en er komen zo'n zestig mensen te werken. Inwoners en bedrijven krijgen vanaf 2016 de aanslagen rechtstreeks vanuit het regionale belastingkantoor. De samenwerking betreft alle voorkomende gemeentelijke heffingen en belastingen, van onroerende zaakbelasting tot rioolheffing en hondenbelasting. De verschillen in tarieven tussen de gemeenten zijn geen belemmering en blijven intact.
De gemeenteraden van de vijf gemeenten blijven eindverantwoordelijk, ook wat de hoogte van de belastingtarieven betreft. Het regionale belastingkantoor werkt vanaf 2016 voor ongeveer 300.000 inwoners.

De gemeenteraad van Zutphen neemt in de raadsvergadering van 18 mei een besluit over het gezamenlijke belastingkantoor.

Mogelijk gemaakt door sponsoren en particulieren