een kaart uit 1751 waar ook de weilanden zijn ingetekend.
een kaart uit 1751 waar ook de weilanden zijn ingetekend. Foto:

Vrijwilligers van het archief voegen 7000 namen toe aan database

Informatie oude stadsweiden online

Zutphen - Dankzij echt monnikenwerk van twee vrijwilligers bij het Regionaal Archief Zutphen, zijn de waarboeken met informatie over de oude Zutphense stadsweiden volledig op naam doorzoekbaar. Deze bron biedt waardevolle aanvullende informatie aan mensen die voorouderonderzoek doen.

In de periode 1528-1885 werd in de zogenaamde waarboeken nauwkeurig genoteerd wie er koeien mochten laten grazen op de stadsweiden De Mars en Helbergen.

Vruchtgebruik
Wie in die tijd in Zutphen woonde, kon een waar kopen. Als de eigenaar overleed, ging het vruchtgebruik eerst over op zijn vrouw en pas daarna op de oudste zoon. Dit maakt de bron uniek voor die tijd omdat dus ook op namen van de vrouwen gezocht kan worden.

Monnikenwerk
Vrijwilliger Bert Velema vertelt over zijn werk voor het archief. "Mijn grote interesse voor geschiedenis heeft me als vrijwilliger bij het archief gebracht. Hoewel het in feite monnikenwerk is wat wij doen, gaan de archieven op deze manier wel voor je leven. Het was ook een mooie gelegenheid om me te verdiepen in oude handschriften. Want soms is het een hele puzzel om te ontdekken wat er staat. Als het lukt om een naam te koppelen, maken we de bron toegankelijk voor verder onderzoek."
Anderhalf jaar
"We hebben er met z'n tweeën anderhalf jaar twee dagen per week aan gewerkt. Een dag is dan twee tot drie uur want langer turen op de handschriften houd je niet vol.
Maar als je na lang puzzelen ontdekt dat een familie een stukje grond buiten de stad had, vertelt dat iets over hun leven. Dat zijn kleine pareltjes", aldus de enthousiaste Velema.

Waarrechten
Naast inwoners van Zutphen bezaten ook instellingen zoals bijvoorbeeld het Bornhof, Burgerweeshuis en het Convent van Isendoorn waarrechten.
Het stadsbestuur hield een deel van de waarrechten in eigen 'beheer', ten bate van burgemeesters, schepenen en schouten. In 1799 kreeg iedere burger het recht om zijn/haar vee op de stadsweiden te laten grazen.

In die tijd werd het recht niet meer verkocht maar verpacht. In de tweede helft van de 19e eeuw besloot men het waarrecht af te schaffen.
De waarboeken zijn te vinden in de database van het archief.

Voor meer informatie zie de website.

Monnikenwerk om handschriften te ontcijferen

www.regionaalarchiefzutphen.nl