Comité is op zoek naar vrijwilligers die namen willen lezen op 4 mei

Wie wil namen lezen ter nagedachtenis?

Zutphen - Op maandag 4 mei worden 's middags vanaf 14.00 uur in de Zutphense Burgerzaal (Lange Hofstraat) de namen voorgelezen van de Zutphense en Warnsveldse oorlogsslachtoffers ten tijde van de bezetting in Nederland en Indonesië.
Het comité beseft dat de lijst van omgekomen burgers waarschijnlijk nooit helemaal compleet zal zijn.

Toch meent het Zutphens 4 mei comité dat namen noemen, ook in onvolledige vorm, een waardevolle en tot nadenken stemmende manier van herdenken is.

Het comité is nog op zoek naar vrijwilligers die namen wil lezen. Iedereen die graag deel wil deelnemen kan zich opgeven bij Vera dos Santos (v.dossantos@zutphen.nl). Ook vragen over de bijeenkomst kunnen via dit e-mailadres worden gesteld.

Per persoon gaat het om het voorlezen van ongeveer 25 namen van omgekomen Zutphenaren en Warnsvelders.


Israëlische televisiezender maakt opnames in Zutphen

Zutphen - Bij de presentatie van het boek "Licht en Schaduw" ,van de in Zutphen als Leo Krukziener geboren Ary Hazon, zal de Israëlische televisiezender Channel Two aanwezig zijn om opnames te maken. Voor Zutphen is dit ongetwijfeld een primeur.

In het boek vertelt de in Israël wonende Aryeh Hazon over de redding van zijn familie tijdens de Holocaust. Samen met negen anderen werd hij twee jaar en acht maanden verborgen gehouden door de familie Van der Vegte in het pand Oudewand 94. De familie Van der Vegte is hiervoor in Israël onderscheiden met een Yad Vashem-onderscheiding.
(de plaquette aan de Oude Wand 94).

De familie Krukziener was in de jaren voor de oorlog een grote werkgever in Zutphen, hieraan herinnert nog het pand van de pettenfabriek aan de Zutphense Beekstraat.

Presentatie Licht en Schaduw
De presentatie vindt op 12 april plaats in de Zutphense synagoge. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de auteur. Hierna biedt de Joodse gemeente u een drankje en een kosjere lekkernij aan.
Bovendien worden de bezoekers getrakteerd op muziek van Yentl Flavour. Dit trio heeft al meerdere optredens verzorgd in de Zutphense synagoge, de muziek varieert van melancholisch tot pittig.

Dus kom naar de Synagoge Zutphen, Dieserstraat 11 op zondag 12 april van 15.00 tot 17.00 uur.