Op 7 april herdenken leerlingen van de Lea Dasbergschool Aimée Perirard.
Op 7 april herdenken leerlingen van de Lea Dasbergschool Aimée Perirard. Foto:

Op 5 april is Warnsveld zeventig jaar een vrij dorp

Herdenking gevallen Canadezen

Warnsveld - Op 5 april 1945 was Warnsveld weer een vrij dorp. De vlaggen gingen uit.
Dat is dit jaar zeventig jaar geleden. Voor de meesten historie, voor ouderen echter als de dag van gisteren.

Er is te veel gebeurd om zomaar te kunnen vergeten. Zowel bij jong als oud leven er ook mensen met veel droevige herinneringen aan die tijd. Toch zijn we dankbaar dat 70 jaar geleden militairen uit een land van ver overzee ons hebben bevrijd van de tirannie van de Duitse bezetters.
Het waren Canadese militairen die onze vrijheid moesten bevechten. Helaas verloren daarbij op toenmalig Warnsveld grondgebied 36 Canadezen hun leven.
Hun namen staan vermeld op het monument aan de Kerkhofweg dat daar nu 20 jaar geleden werd opgericht.

Op de Looërenkweg herinnert een klein wit kruis in een mooi plantsoen ons er aan dat daar op de toenmalige Looër Enk de Canadese korporaal Aimeé Perirard als één van de eersten sneuvelde voor onze vrijheid.

Mede dankzij de leerlingen van enkele basisscholen die een gedenkteken hebben geadopteerd staan wij hier ieder jaar met respect even bij stil.

Dit jaar zijn die herdenkingen als volgt:
Op dinsdag 7 april om 11.30 uur herdenking bij het Witte Kruisje met de leerlingen van de groepen 6 van het Kindcentrum Lea Dasberg.
Op donderdag, 10 april om 11.30 uur herdenking bij het Canadezenmonument met leerlingen van de groepen 8 van de CBS Arcade.

Voorafgaande aan beide herdenkingen wordt op school hierbij stil gestaan o.a. door het doorgeven van de ervaringen van ouderen.
Belangstellenden zijn bij deze herdenkingen hartelijk welkom.

Na de herdenking op 10 april is er nog gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie in gebouw Triangel.


Rondje langs Zutphense kunstenaars

Zutphen - Rondje Kunst Zutphen wordt deze maand -eerste Paasdag- voor de laatste keer op de vertrouwde manier gehouden. Volgende maand is er een nieuw concept voor het evenement.

Onder meer Nicole Karrèr, Alexandra Weinz, Ineke Metz, Dorine de Soet en Peter Kalkowsky stellen hun atelier dan open. De kunstenaars tonen werken, passend bij het thema Pasen.
Bij Kunst op de Hoek is werk te zien van het nieuwe lid van het collectief Willemien van Gurp. Tekeningen keramiek en installaties. Deze zondag is Willemien zelf aanwezig om over haar werk te vertellen.

Voor meer informatie:
www.kunstzutphen.nl