De achtste groepers bakken pannenkoeken met spek.
De achtste groepers bakken pannenkoeken met spek. Foto:

Pannenkoekdag wordt met jong en oud gevierd op Huis ter Weegen

Jong bakt pannenkoeken voor oud

Warnsveld - In het kader van Nationale Pannenkoekdag op vrijdag 27 maart kwamen basisschoolkinderen van De Zwaan pannenkoeken bakken voor de bewoners van Huis ter Weegen.

Het is de eerste keer dat Huis ter Weegen -een dag eerder- meedoet aan het landelijke evenement. De leerlingen werden in de keuken begeleid door activiteitenbegeleidster Henny Pikkert en locatiemanager Gerjanneke Grijpma die dit met veel enthousiasme op zich namen. "Het was erg leuk om de kinderen in onze keuken te ontvangen en ze te helpen met het maken van de mooiste creaties", aldus Gerjanneke.

Pancake Tuesday wordt in Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada gevierd op vastenavond met stapels pannenkoeken. Nederland viert zijn eigen Nationale Pannenkoekdag op vrijdag 28 maart. Basisschoolleerlingen stropen dan de mouwen op om ouderen zelfgebakken pannenkoeken te serveren in oudereninstellingen en op scholen.

Enkele leerlingen van de hoogste klas van de vrijeschool de Zwaan zijn uitgenodigd maar eigenlijk zou de hele klas wel willen. Er is nu afgesproken dat de kinderen tot de grote vakantie allemaal een kans krijgen om te komen pannenkoeken bakken. Dit keer zij er vier kinderen. Ze worden gebracht door de conciërge. Hij blijft om foto's te maken. De kinderen gaan tussen de ouderen zitten en krijgen een naambordje en een schort. Twee kinderen gaan naar de keuken om te bakken en de andere twee blijven bij de ouderen. Zij lezen een verhaal voor en kletsen wat met ze. In de keuken gaat het goed. De geur van het bakken dringt al door tot de huiskamer. De ouderen zitten vol verwachting te wachten. Dan worden twee schalen naar binnen gedragen. Een met gewone pannenkoeken en een met spekpannenkoeken.
Het is opvallend stil in de woonkamer. Je hoort alleen af en toe het tikken van bestek. Ze zitten allemaal te genieten en als het op is, worden de kinderen geprezen. De conciërge merkt op dat het voor hen de eerste en tevens de laatste keer is omdat ze na deze klas naar de middelbare school gaan. Een jongen zegt: "Dat geeft niet als ik veertien ben ga ik hier vrijwilliger worden."