Plannen gezocht voor

Broederenklooster

Zutphen - De clustering van cultuur in Hof van Heeckeren noodzaakt te denken over een herbestemming van het Broederenklooster. Het college van b en w kiest voor een traject om tot een nieuw gebruik van het Broederenklooster te komen en laat zich daarbij ondersteunen door een adviesgroep.

Om tot een goede herbestemming van het Broederenklooster te komen, worden de komende weken eerst planinitiatieven verzameld en criteria geformuleerd. Daarna vindt een onderhandse aanbesteding plaats. Belangstellenden moeten aantonen dat zij in staat zijn om tot een sluitende exploitatie te komen. Aangezien Broederenkerk en Broederenklooster verbonden zijn, heeft een samenhang tussen gebruik van beide gebouwen de voorkeur, maar dit is geen harde voorwaarde. Vooralsnog heeft de huidige bestemming van het Broederenklooster, maatschappelijke voorzieningen, de voorkeur.

Samenstelling adviesgroep
De adviesgroep bestaat uit mensen die Zutphen goed kennen. Het gaat om Pim van Dijk, Henk Nieboer, Herman Krans en Stijn van Wely.

Van Dijk is interieurontwerper gespecialiseerd in inrichting van religieuze gebouwen. Nieboer is directeur bij Witteveen+Bos en actief bij Cleantech Center en bij Zutphen op Olympisch Niveau.
Krans is advocaat ondernemingsrecht in Zutphen en betrokken bij diverse cultuur(historische) activiteiten.
Van Wely is eigenaar van organisatieadviesbureau veranderpartners te Zutphen.

De adviesgroep is inspirator en aanspreekpunt voor initiatieven; geeft feedback en verbindt kansrijke initiatieven. Daarnaast adviseert zij over criteria bij de selectie en gunning. Dat zijn zowel harde als maatschappelijke kwaliteitscriteria. De komende weken vindt het verzamelen van initiatieven plaats (e-mailadres: herbestemmingbroederenklooster@gmail.com).

In juni is de start van de onderhandse aanbesteding gepland. In september moet duidelijk zijn welke partij de voorkeur krijgt bij de nieuwe bestemming van het Broederenklooster.