Aart Hoogerwerf signeert zijn boek voor wethouder Patricia Withagen
Aart Hoogerwerf signeert zijn boek voor wethouder Patricia Withagen Foto: Anouk Plantinga

Oud-verpleeghuisarts en oud-geneesheer-directeur van Verpleeghuis Zutphen deelt zijn kennis in boekvorm

Aart Hoogerwerf brengt leesbaar boek over dementie uit

Zutphen - "Dames en heren, weet u nog hoe u hier gekomen bent? Als u het nog weet, dan bent u niet verdwaald." Afgelopen vrijdagavond in Van den Brink Boek & Buro aan de Beukerstraat in Zutphen opende Aart Hoogerwerf met deze woorden de presentatie van zijn boek 'Ik ben verdwaald, dementie, wat is dat?'.

Hij schreef zijn boek al eerder, in 1981. Nu dementie door de grote veranderingen in de zorg zo actueel is en er zoveel meer mensen nauw bij betrokken zijn, omdat dementerenden veel vaker en langer thuis verzorgd worden, brengt hij het opnieuw uit. Hij paste een deel ervan aan en voegde informatie die in de afgelopen 34 jaar bekend werd, toe.

Inloophuis
Het boek is bedoeld voor iedereen die met dementie te maken heeft. Want dementie heeft ontzettend veel impact op iedereen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers. Uit onderzoek blijkt dat de grens voor een mantelzorger met een baan, op vier uur mantelzorg ligt.

Daarboven kan de druk van de mantelzorg problemen op gaan leveren. 80% van de mantelzorgers is dan ook overbelast. Het is dus van belang om goed voor de mantelzorger te zorgen, want met goede ondersteuning van mantelzorgers kunnen opnames in een verpleeghuis gemiddeld een halfjaar worden uitgesteld, dat bespaart honderd miljoen euro per jaar.

De auteur was verheugd onlangs te horen over het plan voor een inloophuis in Zutphen voor mensen met beginnende dementie en voor de mantelzorgers. Hij ziet de gemeente als een belangrijke factor hierin.
Toegankelijk en handzaam
Hij overhandigde een exemplaar van zijn boek aan wethouder Patricia Withagen wiens portefeuille voor een groot deel uit de zorg bestaat. Al eerder had ze het doorgebladerd en vond het zeer toegankelijk en handzaam. Zij wil het gaan lezen en onder de aandacht brengen bij de raadsleden, omdat ze in haar werk ziet hoe actueel het onderwerp is en hoe belangrijk specifieke aandacht en kennis hierover is. Ze vond het bijzonder om het te mogen ontvangen, omdat ze in haar eerste baan zelf mee heeft geschreven aan een boek over dementie. De auteur overhandigde nóg een boek, aan een van de jongste aanwezigen op deze avond, Tijmen. Een jongen aan wie de uitgeverij dat het boek uitbracht zijn naam te danken heeft: Tijmen Pers.

Tijmen Pers in Nieuwegein wordt bemand door de dochter en schoonzoon van Aart Hoogerwerf en Tijmen is hun zoon. Het boek is dus een familieboek geworden.

De schrijver bedankte de familie Nieuwenhuis en de uitnodiging deze presentatie in hun winkel te mogen organiseren. Han Nieuwenhuis nodigde de aanwezigen uit nog een drankje en een zoete lekkernij te nemen. Daarna kwamen er allerlei gesprekken op gang, onder meer over het thema van de avond, dementie.

oud-geneesheer-directeur
Aart Hoogerwerf is oud-verpleeghuisarts en oud-geneesheer-directeur van Verpleeghuis Zutphen (Sutfene). In zijn werk heeft hij gezien welke invloed dementie heeft op dementeren, hun naasten en de zorgmedewerkers 'Ik ben verdwaald' geeft uitleg en antwoorden die behulpzaam zijn om begripvol, passend en respectvol te kunnen handelen in kwetsbare, ongemakkelijke en moeilijk te begrijpen situaties die kunnen ontstaan als het om dementie gaat.

Het geeft ook een medische toelichting op de verschillende verschijningsvormen van dementie en is een heldere gids, die bovendien goed leesbaar en laagdrempelig is.

Ik ben verdwaald is te verkrijgen in de boekhandel Boek en Buro (13,95 euro) of via de website.


www.ikbenverdwaald.nl

Aart Hoogerwerf overhandigt zijn boek aan wethouder Patricia Withagen
Aart Hoogerwerf overhandigt zijn boek aan wethouder Patricia Withagen