De vrijwilligers van 'feelgood' winkel Fideel.
De vrijwilligers van 'feelgood' winkel Fideel. Foto:

Brocantewinkel voor goede doelen viert jubileum met week lang activiteiten

Goededoelenwinkel Fideel bestaat alweer vijf jaar

Zutphen - Op zaterdag 11 april is de winkel van Fideel precies vijf jaar gevestigd in hartje Zutphen. De brocantewinkel voor goede doelen viert dit vijfjarig jubileum gedurende een week met feestelijke activiteiten.

Dan wordt u heerlijk gekruide Indiase thee (chai) aangeboden en kunt u zich laten informeren over de projecten die Fideel in India steunt. In de week erna zijn er elke dag leuke deals voor klanten. In het weekend van 18 en 19 april wordt afgesloten met een boekenmarkt in Tagore te Dieren. Fideel verkoopt leuke en aparte tweedehands spullen ten bate van projecten in India die voornamelijk gericht zijn op meisjes en vrouwen. Zo'n vijftien vrijwilligers verkopen met veel inzet en plezier de spullen die geschonken zijn door inwoners van Zutphen en omgeving. De winkel is momenteel open van woensdagmiddag tot en met zaterdag. Veel bezoekers zijn blij verrast als zij horen dat de opbrengsten ten goede komen aan vrouwen in India. Het motiveert extra tot de aankoop van dat ene kristallen glaasje, dat lang gezochte oude kinderboek of die zeldzame lp. Vrijwilliger Hanneke de Koning: "Wij zijn echt een feelgoodwinkeltje. We hebben aandacht voor onze klanten en zijn altijd in voor een praatje. Ik denk dat de sfeer in de winkel veel bijdraagt aan het succes van Fideel. Mooi toch dat ik zo kan bijdragen aan een betere wereld, hier én daar."
Naast verkoop in haar winkel biedt Fideel de laatste jaren ook spullen te koop aan via internet, bijvoorbeeld medische proefschriften of buitenlandse kunstboeken. Uitgangspunt blijft echter dat alle bijzondere spullen in de winkel worden aangeboden. Dat garandeert dat het een kwaliteitswinkeltje blijft voor de snuffelaar. Voor internetverkoop zocht Fideel onlangs een snelle computer. Via de Beursvloer van de Zutphense Uitdaging schoot communicatiebureau Weevers de stichting te hulp met passende apparatuur. Zo vindt Fideel steun bij individuele schenkers, bedrijven, maar ook de middenstand in de directe omgeving van de brocantewinkel.
Fideel heeft een speciale band met India. Twan Custers, die de goededoelenwinkel in 2010 oprichtte, was daarvóór dertig jaar werkzaam voor ontwikkelingsorganisaties gericht op India. Hij bezocht het land tientallen keren en verpandde zijn hart aan projecten van de armsten daar. Stichting Fideel ondersteunt momenteel een viertal daarvan. "Ons initiatief heeft een drievoudige doelstelling: hergebruik, re-integratie en aandacht voor de derde wereld. Steeds meer mensen gunnen ons spullen wetend dat je daarmee meiden en vrouwen in India vooruithelpt. Fideel heeft niet zozeer als doel deze zelforganisaties overeind te houden, maar wil met solidariteitsbijdragen een prikkel geven." Fideel, Broederenkerkstraat 9, info: 06-42844351 of www.stichtingfideel.nl