Boerderij het Have.
Boerderij het Have. Foto:

Tine Ebbekink-Roeterdink uit Eefde vertelt over haar oorlogsherinneringen

Muziekvereniging Concordia geeft op 7 mei Bevrijdingsconcert

Eefde - Met Bevrijdingsdag in het vooruitzicht, is muziekvereniging Concordia Eefde druk met de voorbereidingen voor hun Bevrijdingsconcert op 7 mei. Marlies Claasen neemt de presentatie van deze avond voor haar rekening.

Voorafgaand is er een ontmoetingsevenement voor veteranen, onderduikers en onderduikverleners met een borrel en iets te eten. Met dit evenement voor ogen, vertelt Tine Ebbekink-Roeterdink uit Eefde haar verhaal.

Laatste in de rij
Ze werd geboren in 1934, als eerste van zes meisjes en een jongen, de laatste in de rij. Ze groeiden op in de boerderij Het Have, die aan het Horseler lag, de verbinding met de Leestenseweg in Warnsveld. Het is nu de Bieshorstlaan. Tine is een levendige vrouw, die zich nooit verveelt. Inmiddels is ze al acht jaar weduwe, een tijd die voor haar omgevlogen is.

"Ik was nog geen zes jaar en herinner me nog dat mijn moeder op de slaapkamer kwam vertellen dat de oorlog begonnen was. Er kwamen al gauw veel mensen die uit Zutphen vluchtten. Een ouder echtpaar mocht op de alkoof slapen, want die mensen konden we toch niet in de schuur onderbrengen?
Al vrij snel kwam er een jongeman uit Zeeland onderduiken die bijna de hele oorlog is gebleven. Een andere jongeman die vlakbij ondergedoken zat, kwam ook omdat er een razzia was geweest en hij ergens anders naartoe moest. Hij kwam afscheid van ons nemen, maar mijn vader liet hem bij ons blijven. We hebben altijd contact met hem gehouden. Er is ook een poosje nog een andere jongeman geweest, uit Hilversum. Dit waren geen joden, maar mannen die verplicht werden om in Duitsland te werken en daarom gingen onderduiken.

Opslagplaats annex schuilkelder
Ze werkten bij ons als knecht. We merkten niet veel van hun aanwezigheid, maar we wisten wel dat we niemand iets over deze mensen mochten vertellen. De schuilkelder was een opslagplaats voor gestoomde aardappels met een bult stro ervoor, zodat je niks kon zien. We zaten er ook allemaal in als er gevaar dreigde. Ik zag een keer door het slaapkamerraam een van die mannen uit dat holletje komen, maar ik heb er niets tegen iemand over gezegd. We hadden ook korte tijd twee gezinnen van wie de mannen machinist waren in de periode dat de machinisten staakten. Zij verbleven in de schuur. In onze beste kamer hebben we ook nog een tijdje mensen gehad, omdat de Duitsers in hun huis zaten.

Doordat er soldaten in de school waren, kregen we op andere plekken les; in kippenhokken, bij de doodgraver thuis. Dan moesten we een houtblokje meenemen voor de kachel. De radio moesten we natuurlijk inleveren, maar niet iedereen deed dat. In het achterste kippenhok hadden we er een verstopt, maar daar werd hij vochtig. Mijn vader had hem in een jutezak in het fornuis gedaan om te drogen toen er een Duitser binnenkwam die zijn handen boven het fornuis ging warmen. Hij vroeg of we een radio hadden. Mijn vader zei nee, maar die Duitser stond er vlakbij! Het is allemaal goed gegaan bij ons, ook met al die onderduikers. Er ging eigenlijk best veel goed als je er over nadenkt.

De laatste dagen van de oorlog was het erg onrustig. We brachten een paar nachten met ons allen in de schuilkelder door. Ik heb wel eens uitgerekend hoeveel mensen dat waren: mijn vader en moeder, onze hulp, een achterneefje, zes kinderen, twee onderduikers en nog een vrouw met haar zoon die ook bij ons waren. Op een nacht werd het onrustig en gingen we naar de schuilkelder. Er viel een voltreffer op de hoek van het huis, vlak nadat we er langs waren gekomen. Gelukkig hadden we niets. Niet lang geleden mochten we de boerderij vanbinnen bekijken, hij was erg mooi opgeknapt."

Op 7 mei ontmoeten onderduikers, onderduikverleners en Canadese veteranen en hun familie elkaar vanaf 16.00 uur in de foyer van de Hanzehof, aansluitend is er een eenvoudig buffetje. Was u een onderduiker of gaf u onderduikers een schuilplek of heeft u dit, net als Tine dit van dichtbij meegemaakt als kind? Dan bent u van harte welkom. U kunt zich tot 23 april opgeven via moniquepelgrim@gmail.com of 06-44498856. Mocht het vervoer naar en van de Hanzehof voor u een probleem zijn, geeft u dat dan svp aan. Het Bevrijdingsconcert na afloop wordt gegeven in de Buitensociƫteit van de Hanzehof.
De voorverkoop (op de dag zelf betaalt u meer) start op 5 april te koop via info@concordiaeefde.nl of bij COOP, Dio-drogisterij of Hosta Groendecoratie in Eefde. Het concert begint om 19.30, de zaal is open vanaf 19.00 uur.


www.concordiaeefde.nl

Boerderij Het Have.