Op weg naar cultuurparticipatie

Zutphen - De Raad voor Cultuur pleit in haar advies 'Meedoen is de kunst' voor actieve cultuurparticipatie. De cultuurnota is de uitwerking daarvan die past bij de Zutphense situatie en identiteit. Om hiertoe te komen is een interactief proces uitgestippeld.

Cultuurparticipatie is voor alle leeftijden. Voor jongeren is het vormend voor hun identiteit; voor ouderen draagt het bij aan hun welzijn. Om cultuurparticipatie te bevorderen is een visie nodig die de basis vormt van de cultuurnota. Deze is daarmee het kader voor cultuuractiviteiten in Zutphen, van cultuurinitiatieven in de stad, Hanzehof tot het cultuurcluster in wording. Ook beoogt de nota een verbinding te leggen met het sociale domein. Een goed aanbod van culturele activiteiten en vrijetijdsvoorzieningen kan voorkomen dat mensen achterop raken. Daarnaast moet de cultuurnota een antwoord formuleren op een structurele bezuiniging van € 100.000 op cultuur als gevolg van de vorming van het cultuurcluster. Ook is de toekomst van Hanzehof een onderdeel van de nota.
Om te komen tot een cultuurnota is een zorgvuldig interactief proces ontworpen. Dat bestaat onder meer uit bijeenkomsten met smaakmakers in Zutphen, rondetafelgesprekken met specialisten, workshops met cultuurpartners en onderwijs en een burgerpanel.
De planning is dat de cultuurnota in de tweede helft van dit jaar wordt aangeboden aan de raad.