Ruim twintig prachtig uitgedoste spelers maakten de operette tot een grootse happening.
Ruim twintig prachtig uitgedoste spelers maakten de operette tot een grootse happening. Foto: Meike Wesselink

Ruim vijftig Zutphenaren en Zutphenezen werkten een jaar lang aan de operette

Goed bezochte operettevoorstelling Bocaccio

Zutphen - Vrijdag 20 en zaterdag 21 maart was de operette Bocaccio te zien in de Hanzehof. Een behoorlijke productie van 's Gravenstad Musical en Operette waaraan ruim vijftig mensen uit Zutphen meewerkten. De voorbereidingen voor Ciske de Rat volgend jaar, zijn reeds begonnen.

Het stuk, geschreven door Franz von Suppé, speelt zich af in Florence waar dichter Bocaccio de harten van de vrouwen op hol doet slaan. De mannen -aangetast in hun eergevoel- doen er alles aan om de dichter te stoppen.

Ruim twintig prachtig uitgedoste spelers maakten de operette tot een grootse happening. In de orkestbak het 's Gravenstadorkest met ruim dertig muzikanten die de operette muzikaal begeleidden. "Sommige van hen spelen al dertig jaar mee", aldus voorzitter Arie Kwast.
Kleding, muziek, decor; allemaal behoorlijk uitgewerkt.
"De kosten bedroegen dan ook zo'n 30.000 euro. Deels vangen we die op door kaartverkoop maar er moet altijd iets bij."
Twee dagen een niet uitverkochte maar wel goed gevulde zaal was het resultaat van het harde werken van Kwast en zijn gezelschap. Allemaal mensen uit Zutphen die al langere tijd - 's Gravenstad bestaat al sinds 1963- of eenmalig de planken beklommen.
Kwast kijkt tevreden terug maar is met zijn hoofd alweer bij Ciske de Rat.
"We zijn nog op zoek naar een paar heren in de leeftijd van twintig tot vijftig jaar die een rol willen of willen meezingen in het ensemble."


College wil bemiddeling om uit impasse te komen

Zutphen - Het college van B&W Zutphen stelde voor het dienstverband van de wethouders aan te passen van 0,8 fte naar fulltime. Maandag 23 maart verwierp de raad dit voorstel. In de ontstane impasse adviseert het college aan de raad om een bemiddelaar aan te stellen om hier een uitweg uit te vinden.

Als gevolg van het vertrek van wethouder Gründemann eind vorig jaar, werd zijn portefeuille verdeeld over de vier overige wethouders. Het voorstel van het college was om het dienstverband aan te passen op die verzwaarde taak. Dat werd door de raad op 23 maart in meerderheid verworpen. Het college heeft daarop aangegeven zich te beraden op zijn positie. Het resultaat hiervan is dat het college samen met de raad probeert een uitweg uit de impasse te vinden. Mocht de bemiddelaar het voor het vinden van een oplossing nodig vinden dat het college een demissionaire status inneemt, dan is het college daartoe bereid.

In de orkestbak het ervaren 's Gravenstadorkest