Oorlogsverhalen

Vrijdagavond was een drukke avond bij ons in de boekhandel. Deze avond werd het boek Warnsveld 1940-1945 gepresenteerd. Een uitgave boordevol indrukwekkende verhalen over het einde van de oorlog en de eerste dagen van de bevrijding. Nog nooit waren er tegelijk zoveel mensen in de winkel. Van kassa tot servicebalie, alles stond vol, bomvol. En er werd geen onvertogen woord gehoord.

Het comité Herdenking Tweede Wereldoorlog meldde zich al ruim een jaar geleden. Er zou een boek verschijnen en ze wilden van alles weten. Over succesvolle boeken, omvang, foto's, lettertypes, uitgevers en boekpresentaties en over hoeveel zo'n boek mag kosten en hoe ze vooraf in beeld konden krijgen welke aantallen er moesten worden gedrukt. Gedurende een jaar hebben we fantastisch samengewerkt. Samen met het comité hebben we overal over nagedacht en is het gelukt om een prachtig boek voor een hele leuke prijs te leveren.
Afgelopen vrijdagavond was het dan zover. Om 18.00 uur werden de gasten die vanuit heel Nederland naar Warnsveld kwamen, ontvangen in 't Warnshuus schuin tegenover de winkel en een uurtje later kwam iedereen samen in de boekhandel. En daar hadden we aan ongeveer 70 stoelen niet genoeg. Een bijna even groot aantal bezoekers moest tijdens de presentatie staan.
Oud-politicus en boekenschrijver Jan Terlouw kreeg het eerste exemplaar aangeboden. Nu heb ik Terlouw enkele maanden geleden horen spreken tijdens een ontbijt van de Maatschappij (van Nijverheid en Handel) in de oude broodfabriek in Zutphen en daarvan is me bijgebleven: Jan Terlouw is een fantastische spreker en een hele wijze man. En dat wisten schijnbaar al meer mensen, want er waren er deze avond een heleboel.
En dan is een verrassingseffect natuurlijk altijd extra leuk. Het comité dat verantwoordelijk was voor de samenstelling van het boek had bedacht dat het wel leuk zou zijn om de oudste geïnterviewde uit het boek een toespraak te laten houden. Maar ja, mevrouw Truus Krijnen-Wagenaar uit Doetinchem is alweer 95 jaar. Zou dat wel goed gaan?
Nou, ik kan u vertellen, het ging goed of nog sterker, het ging fantastisch. Geheel onbevangen vroeg ze vooraf hoeveel tijd ze kreeg en binnen de gestelde vijf minuten vertelde ze een verhaal over haar ervaringen tijdens de bevrijding van Warnsveld. Haar oorspronkelijke woning aan de Deventerweg in Zutphen was vernield en tijdelijk woonde ze in ons dorp aan de Bonendaalseweg 38. Het was een indrukwekkend verhaal van een indrukwekkende vertelster. Prachtig. Het welgemeende applaus was geheel op zijn plaats.
Na afloop van de bijeenkomst werd er nog lang nagepraat over deze prachtige avond. Een fotoreportage staat op Achterhoekfoto.nl bij 21 maart. Maar als u liever het filmverslag van Harry Leushuis ziet kijk dan even op YouTube en gebruik als zoekwoorden Warnsveld Presentatie Boek. In beide gevallen, veel kijkplezier.