Voor de gelegenheid zijn ganzeneieren om te beschilderen.
Voor de gelegenheid zijn ganzeneieren om te beschilderen. Foto:

Jong ontmoet oud op Huis ter Weegen: kinderen van de Zwaan op bezoek

Samen ganzeneieren schilderen

Warnsveld - Het is bijna Pasen, dus dat wordt eieren beschilderen. Een mooie activiteit voor de kinderen van de vrije basis school de Zwaan, die op bezoek komen bij de bewoners van Huis ter Weegen.

Om het wat bijzonderder te maken zijn er ganzeneieren. Alles staat klaar, de koffie, thee, limonade, kleurpotloden, viltstiften, verfspullen en de eieren.

Koekjestrommel
"Daar komen ze aan", roept een bewoner. Voordat ze binnen komen, krijgen de kinderen de instructie om vooral rustig te zijn. Het zijn allemaal oude mensen en die kunnen niet goed tegen veel lawaai. Als ze binnen komen zien ze stralende gezichten. De bewoners zijn blij de kinderen te zien.
Als eerste krijgen ze een naambordje opgespeld. Dan wordt er drinken ingeschonken. Een jongen krijgt de opdracht om met de koekjestrommel rond te gaan. Hij doet het keurig.

Als alles is opgedronken en gegeten gaan ze aan de slag. Eerst nog even aarzelend, maar al gauw met goede ideeën. De bewoners hebben geen van allen zin om zelf de eieren te beschilderen. Een bewoonster zegt:" Daar heb ik geen tijd voor want ik sta model. Deze jongeman gaat mijn portret op een ei tekenen." Hier en daar geven enkele bewoners de kinderen advies. En na een minuut of tien wordt er driftig gewerkt met potloden, stiften en kwasten.

Aanmoediging
Na twintig minuten zijn er vijf eieren fantastisch beschilderd. Dus nog tijd voor nóg een ei. Dan krijgen twee bewoners toch de smaak te pakken en beginnen zelf op een ei te tekenen. Voordat een bewoonster begint, aarzelt ze nog en zegt " Ik heb geen fantasie." De jongeman, die haar portret getekend heeft, buigt zich naar haar toe. Hij fluistert zacht in haar oor: "Ik denk dat u heel veel fantasie heeft en het best kan." Die aanmoediging doet haar besluiten om een op een Karel Appel gelijkende tekening op het ei te maken. Samen hebben ze veel plezier.

Aan de andere kant van de tafel wordt gelachen. De oudste bewoner van Huis ter Weegen, 94 jaar, geeft eerst een meisje advies wat er nog op het ei kan en daarna geeft ze hem weer advies. Het worden allemaal mooie eieren. Het uur loopt wat uit, maar dat geeft niet. Het is gezellig. Dan wordt het toch weer tijd om te gaan. De kinderen bedanken de ouderen en ze worden vrolijk uitgezwaaid.

'Ik denk dat u heel veel fantasie heeft en het best kan'

De kinderen gaan met een ervaring rijker weer terug naar school en de eieren blijven in het huis en krijgen een mooi plekje.