Groep 6 en 7 van Villa 60 staken vrijdagochtend de handen uit de mouwen.
Groep 6 en 7 van Villa 60 staken vrijdagochtend de handen uit de mouwen. Foto:

Scoutinggroep Jan van Riebeeck en kinderen Villa 60 doen NLdoet!

Eefde- Vraag aan een willekeurige groep kinderen of ze een hele vrijdagmorgen in het bos willen zijn in plaats van in hun klaslokaal. Geen bladen in het schrift, maar bladen in het bos. Geen stam van het werkwoord, maar een echte boomstam. Natuurlijk riep Groep 6/7 van basisschool Villa 60 uit Eefde volmondig "Ja" tegen een ochtend aan het werk voor NLdoet.

De groep 6/7 van basisschool Villa 60 kon zich afgelopen vrijdagmorgen helemaal uitleven rondom het gebouw van scoutinggroep Jan van Riebeeck. Het gebouw aan de Boedelhofweg is de afgelopen jaren herbouwd dankzij de vrijwillige inzet van leden en sympathisanten van de scoutinggroep. Die inzet heeft geresulteerd in een prachtig gebouw met fantastische faciliteiten.
Die vrijwillige inzet is nu juist waar het tijdens NLdoet om draait. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen. De meester van de groep kinderen van Villa 60 had zich aan het begin van het schooljaar opgegeven via de website van NLdoet.
De groep werd, net als vorig jaar, gekoppeld aan de scoutinggroep Jan van Riebeeck. Scouting wil een bijdrage leveren aan een betere toekomst, waarin mensen respect hebben voor elkaar en voor de omgeving waarin ze leven. Deze doelstelling sluit prachtig aan bij de initiatieven van het Oranje Fonds en bij de doelstellingen van het basisonderwijs.

NLdoet in het bos
's morgens werd er in de klas stil gestaan bij vrijwilligerswerk en een wereld zonder geld, maar met wederdiensten. Veel kinderen kenden voorbeelden uit hun eigen situatie, waar bijvoorbeeld familieleden zich inzetten voor anderen. Eenzaamheid bij ouderen was ook een terugkomend thema.
Op het digibord werd nog even gekeken naar een filmpje van het Oranje Fonds (verantwoordelijk voor NLdoet) en het Jeugdjournaal. Daarna op de fiets naar de scouting. Er was genoeg te doen, maar bij aankomst was er eerst wat te drinken en wat lekkers.
De kinderen werden na dit hartelijk welkom tijdens de klussen begeleid door enthousiaste leden van de scouting. Blad opruimen, stenen stapelen, takken verzamelen, zand kruien, opruimen.... met plezier, maar ook met een flinke inzet gingen de kinderen aan de gang.
Na een paar uurtjes werken was het resultaat goed zichtbaar. Een bladvrije entree van het gebouw, een mooie stapel stenen, een verhoging van zand bij de vuurplaats en een nieuwe houtwal voor de bevers (groep jongste scoutingkinderen) om rondom te kunnen spelen.
De jongens speelden vlaggenroof tegen de meiden en daarna was er een hele stapel gesmeerde boterhammen die snel kleiner werd. Er moest zelfs nog even worden bijgesmeerd.
Het was geweldig om te zien hoe de 'grote' vrijwilligers van de scouting met de 'kleine' vrijwilligers van Villa60 er een echte DOE-ochtend van hadden gemaakt.

Zonsverduistering
Gewapend met al dan niet zelfgemaakte brillen in de fietstassen vertrokken de kinderen naar het scoutinggebouw. In de klas was er veel aandacht geweest voor de zonsverduistering, die deze toch al zo speciale ochtend zou plaatsvinden. Tijdens het werken in het bos werd het langzaamaan stiller, donkerder en kouder. Vogels zochten hun nesten weer op. Helaas was er geen zon te zien, hoe de kinderen ook langs de boomtoppen tuurden. Zo buiten in het bos was de zonsverduistering merkbaar, voelbaar maar helaas dus niet zichtbaar.

Bijzondere dag
Aan het eind van de ochtend werd de groep van Villa 60 vrolijk uitgezwaaid en fietsten de kinderen met een echte oorkonde van NLdoet op zak, weer terug naar hun school. Nog heel even buiten spelen en vervolgens toch weer de klas in voor wat lessen. De kinderen konden die middag moe, maar voldaan terugkijken op een bijzondere dag.
Er werd geleerd van elkaar, er werd samengewerkt op een nieuwe plek en kinderen konden hun eigen talenten volop inzetten! Wat betreft de zonsverduistering en de zichtbaarheid ervan: de natuur gaat zijn eigen gang en laat zich niet altijd leiden!

Meer info over scoutinggroep Jan van Riebeeck: Groepshuis Keerdiekoe 0575-544720
Meer info over basisschool Villa 60: 0575-511917 of E-mail: info@villa60.nl
Meer info over NLDoet: www.nldoet.nl