Afbeelding
Foto: Rijno Boom

FS5 band bij De Dwaasheid

Zutphen - Op tweede paasdag, 6 april speelt de FS5 band bij cafe de Dwaasheid.

De FS5 band is 2 jaar geleden gestart uit een combinatie van twee bands uit de jaren 60; The Fieldstreet five en S5. De band richt zich op het zestiger jaren repertoire.
Bezetting: Victor Macare (leadgitaar), Jan Riethorst (zang), Ton Haaima (gitaar), Peter van Veen (drums), Ron Derksen (basgitaar) en Gehrard de Graaf (toetsen). Het optreden start om 15.00 uur en de toegang is gratis.


1000 euro bij elkaar gedanst

Zutphen - De Oosterse dansshow van Sheila's Buikdanscentrum tijdens internationale Vrouwendag, leverde een flink bedrag op voor het goede doel. De dames dansten 1000 euro bij elkaar voor de goeroe Amma.

Er werd uitbundig en luid geklapt en gejoeld voor de optredende vrouwen van 4 tot 73 jaar.
De Wijze Vrouwen Beurs en bazaar in de foyer werd ook druk bezocht en er werd gezellig gewinkeld en gekletst.


The Etta James Experience

Brummen - De elfkoppige band brengt zaterdga 21 maart een tribute aan de in 2012 overleden grand lady of soul, Etta James. De zaal is vanaf 20.30 uur open en de entree bedraagt 5 euro.

Muzikanten uit onder meer Zutphen, Hummelo en Doetinchem hebben hiervoor hun krachten gebundeld. Stralend middelpunt is de Arnhemse zangeres Floor Kraayvanger, Nederlands' eigen 'grand lady of soul, rock and rhythm & blues'. Floor is al jaren een enorme fan van Etta James. Niet alleen om Etta's indrukwekkende stem maar vooral ook om haar vermogen om in allerlei stijlen uit te blinken. Net zoals Floor dat zelf doet.
De band bestaat uit muzikanten die hun sporen in de Nederlandse en internationale blues- en
soulscene al ruimschoots hebben verdiend. Onder hen Zutphenaren Marcel Tiemessen
(tenorsax) en Han Neijenhuis (drums).
Het voorprogramma in Brummen wordt verzorgd door de Zutphens coverband Vox Diablos.
Vox Diablos speelt rockcovers en doet dat meer dan verdienstelijk. Een week later, op 28
maart, staat de band namelijk in de Nederlandse finale van de 'European Battle of the Cover
Bands', die wordt gehouden in Raamsdonkveer.


4-meicomité Zutphen

Zutphen - Zutphen heeft een nieuw 4-mei comité. Warnsveld heeft al langere tijd een eigen comité.

Het team bestaat uit Jelis van Leeuwen, Henk Mulder, Adriaan van Oosten (voorzitter), Vincent Seubring, Simon Sluis, Leonore Sonn en Jean-Paul van Zanten, met Vera dos Santos als ambtelijk ondersteuner vanuit het stadhuis. Omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, heeft het comit'een aantal extra activiteiten gepland rondom de 4-meiherdenking.

Greep uit de activiteiten
Op zondag 29 maart komt het festival About Freedom in de Burgerzaal, een maand later wordt aan de basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 een magazine over bezetting, vervolging, bevrijding en herdenking uitgereikt. Het magazine zit vol interviews, foto's, verhalen, gedichten, en opdrachten om in de klas mee aan het werk te gaan. Er wordt hard gewerkt om in april op een aantal punten in Warnsveld en Zutphen grote foto's (billboardformaat) te plaatsen die aangeven hoe het er daar uitzag aan het eind van de oorlog. Bij deze activiteit past nog een voorbehoud, omdat de financiering nog niet rond is. Eveneens in april worden basisschoolklassen uitgenodigd om in de Kruittoren mensen te ontmoeten die oorlog en bezetting nog hebben meegemaakt en daarover kunnen vertellen. Tevens zullen zij onder leiding van een gids een korte wandeling door de stad maken, waarbij allerlei plekken worden aangedaan waar de gevolgen van oorlog en bezetting nog zichtbaar zijn. Op 4 mei worden 's middags vanaf 14 uur in de Burgerzaal de namen voorgelezen van mensen uit Zutphen en Warnsveld die tussen 10 mei 1940 en 15 augustus 1945 zijn omgekomen als gevolg van oorlog en bezetting, in Nederland en Indonesië. Het comité beseft dat het waarschijnlijk nooit mogelijk zal zijn een complete lijst van oorlogsslachtoffers te maken, maar meent dat namen noemen ook in onvolledige vorm een waardevolle en tot nadenken stemmende manier van herdenken is.

De traditionele herdenking in de avond van 4 mei volgt in grote lijnen de bekende volgorde van een samenkomst in de Burgerzaal, de stille tocht en de twee minuten stilte bij het Gideonmonument. Bij de herdenking zal ook dit jaar weer een groep Canadezen, onder wie vijf oorlogsveteranen, aanwezig zijn. Na afloop van de herdenking begint om 21 uur in de Walburgiskerk het inmiddels traditionele concert. Dit jaar wordt dat verzorgd door Toonkunst, dat van de Engelse componist Jenkins "Mass for Peace" zal uitvoeren.