Een deel van de organisatie van de tentoonstelling met de twee topstukken.
Een deel van de organisatie van de tentoonstelling met de twee topstukken. Foto: Gerwin Nijkamp

Warnsveld staat stil bij zeventig jaar bevrijding

Tentoonstelling Laf en flink tijdens Hinkepink

Warnsveld - Laf en flink tijdens Hinkepink, dat is de titel van de tentoonstelling die het Comité Herdenking Tweede Wereldoorlog Warnsveld vanaf 27 maart tot 5 mei in 't Warnshuus presenteert. De expositie bestaat uit twee onderdelen waarin speelgoed centraal staat. Joop Levy stelt zijn verzameling joods speelgoed beschikbaar en ook heeft het comité zelf speelgoed uit de oorlogstijd en vlak daarna in Warnsveld opgeduikeld. Daarnaast worden er foto's en kunstwerken tentoongesteld.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het bordspel Laf en flink tijdens Hinkepink. Dat spel werd na de oorlog veel gespeeld en is een knipoog naar Arthur Seyss-Inquart, de door Hitler aangestelde Rijkscommissaris van Nederland. Omdat Seyss-Inquart mank was, kreeg hij de naam Hinkepink. Tijdens de tentoonstelling is het originele bordspel te bezichtigen en ook gaan leerlingen van scholen uit Zutphen/Warnsveld en omgeving 'levend Laf en flink tijdens Hinkepink' spelen.
De tentoonstelling heeft sowieso een hoog educatief gehalte. Joop Levy komt met zijn tentoonstelling Geen Kinderspel naar Warnsveld en zal daarnaast de basisschoolleerlingen vertellen over speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duidelijk zal worden hoe fantasierijk joodse kinderen ook tijdens de Holocaust bleven. De tentoonstelling geeft daar een ontroerend beeld van.
Het Warnsveldse comité heeft zelf ook bijzonder speelgoed verzameld en er zijn stukken beschikbaar gesteld door meerdere musea. Ook is er een pop te zien die die is aangekleed met kleding van parachutestof.
Bijzonder is ook de foto- en kunstexpositie met het thema 'Bevrijding en wederopbouw'. Het comité heeft prachtig beeldmateriaal van onder meer de bekende Warnsveldse huisarts J.B. Thate weten te bemachtigen. Hij was behalve huisarts ook verzetsstrijder en kunstenaar. De oorlog en bevrijding vormden een belangrijke inspiratiebron voor hem.
Als één van de topstukken ziet het comité het schilderij van Arie Nijenhuis. Daarop is dokter Van Bork te zien die met een witte vlag tussen de loopgraven nabij Groot Graffel (tegenwoordig GGNed) loopt. Daarmee voorkwam hij dat de oprukkende bevrijdingstroepen de zorginstelling zouden vernielen. Verder zijn onder meer foto's te zien van de zogeheten wederopbouwhuisjes in Leesten en kopieën van tekeningen gemaakt door de Duitse oorlogsveteraan Horst Barner.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 27 maart om 15.00 uur geopend. Onder andere Joop Levy, Wouter Derksen (lid werkgroep Tentoonstelling) en burgemeester Arnold Gerritsen zullen het woord voeren. Vervolgens is de tentoonstelling tijdens openingstijden van het Warnshuus te bezoeken tot 5 mei.