Vrijdag zijn de verhalenvertellers op basisscholen in Zutphen te vinden.
Vrijdag zijn de verhalenvertellers op basisscholen in Zutphen te vinden. Foto: Ernst-Jan Nieland

Verhalenvertellers vieren week lang Wereldverteldag met voorstellingen op basisscholen

Vertelcarroussel trekt langs basisscholen

Zutphen - Op vrijdag 20 maart is het Wereldverteldag. Met het tot de verbeelding sprekende thema 'wensen' toert daarom deze week een groep verhalenvertellers de regio rond van basisschool naar basisschool in de regio. De scholen hebben zich van tevoren aangemeld.

Jan Alfrink, Gery Groot Zwaaftink, Olga Schoonbergen, Eugène Ligtvoet, Ron Vernout en Meike Wesselink zijn de hele week op pad geweest langs basisscholen in de regio. Vrijdag doen ze de Kennedyschool, De Zwaan, de Jan Ligthartschool en De Berkel aan. De groepen 1 tot en met 8 worden dan getrakteerd op een vertelvoorstelling.
Wereldverteldag is niet voor niets op 20 maart. In het noordelijk halfrond begint bijna de lente, in het zuiderlijk halfrond de herfst. 24 uur achter elkaar worden wereldwijd verhalen verteld om mensen met elkaar te verbinden en de kunst van het oeroude vertellen te vieren. De traditie die in Zweden begon, is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement.
Verhalen zijn zeker niet alleen een aangelegenheid voor kinderen. In de zes jaren dat verhalencarroussel rondtoert, heeft de groep ook geregeld voorstellingen voor volwassenen gegeven. Iedere twee jaar organsiseert de groep het festival Verhalen aan Boord, waarbij zo'n tien verhalenvertellers aan boord van historische schepen voorstellingen geeft. Dit jaar is het festival op zaterdag 29 augustus.
Scholen die zich willen aanmelden voor de vertelcarroussel van 2016 kunnen een mail sturen naar janalfrink@hotmail.com