Sint Janskerk staat stil bij kruisdood, graflegging en opstanding van Christus

Gregoriaanse Getijdenvieringen

Zutphen - In de Goede Week herdenken Christenen in de laatste drie dagen de kruisdood en graflegging van Jezus en het grote geheim van Zijn opstanding met Pasen.

Voor het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan zijn dit ieder jaar weer bijzondere dagen met prachtige Officies uit de Kerkelijke Getijden met meer dan duizend jaar oude gregoriaanse gezangen. Tussen Goede Vrijdag en Pasen ligt een dag van rust en bezinning, de Stille Zaterdag, waarin tijdens de Metten in de vroege morgenuren het sterven van Jezus biddend en zingend overwegen.
De zogenaamde Donkere Metten bestaan uit drie nocturnes met elk drie Psalmen, omlijst door korte antifonen en drie responsories na de gezongen Lamentaties (lezingen) en de Klaagliederen van de profeet Jeremia.
De omvangrijke en vaak uiterst expressieve Responsories (antwoordzang) welke als een rustpunt fungeren, bestaan uit een gedeelte voor het koor en een of meerdere solistische gedeelten. De Metten worden deze morgen gevolgd door de kortere Lauden waarin de vreugde van het naderende Paasfeest al doorklinkt en afgesloten met het prachtige Christus factus est.
In beide Getijdenvieringen staat het koor opgesteld rond de kaarsenegge met veertien ongebleekte kaarsen en één witte kaars. Na iedere Psalm wordt een kaars gedoofd zodat aan het eind alleen de witte kaars blijft branden als symbool van het licht van Christus.
De bezoekers kunnen tegen een kleine vergoeding tussen de Metten en Lauden deelnemen aan het Paasontbijt in het nabijgelegen Parochiecentrum, opgave hiervoor uiterlijk woensdag 1 april, tel. 0575 517773.
De Metten op Stille Zaterdag beginnen om 07.00 uur en de Lauden om 09.15 uur.
De Getijdenvieringen in de verstilde ruimte van de St. Janskerk in deze week worden op Palmzondag geopend met de Palmprocessie en Vespers om 17.30 uur en op Paaszondag afgesloten met de plechtige Vespers om 17.00 uur.
Eenieder die deze bijzondere momenten van rust en bezinning wil mee vieren is hiervoor van harte uitgenodigd. Er zijn Latijn-Nederlandse tekstboekjes beschikbaar.