Uitzichtloze binnenstad

Oei, dat was even schrikken voor binnenstadsmanager Remco Feith. De afgelopen dagen werd bekend dat de binnenstad van Zutphen in een vitaliteitsonderzoek slechts matig scoort. En tien jaar geleden waren we nog de beste binnenstad van Nederland! Wat is er dan tussentijds gebeurd?

Voor me ligt het onderzoek van het bureau voor ruimtelijke ontwikkeling Goudappel Coffeng. Misschien zegt het u helemaal niets, maar het bureau is wereldberoemd in het land van gemeenten die het zelf ook niet meer weten. En dan schakel je een extern bureau in. Dat heet risicomijdend gedrag.

Hoewel onze Hanzestad er zelf niets aan kan doen, behoort Zutphen tot de steden die worden weggedrukt door grote buurmannen. Ze hebben het zwaar. Met 47.000 inwoners blijft Zutphen ver achter bij Deventer en Apeldoorn. Hoewel die laatste ook niet opzienbarend scoort. Een mooie tip staat op pagina 5: als de binnenstad het niet kan winnen van de regio, leg dan als gemeente de focus op het dagelijkse aanbod. Een goed supermarktaanbod is een prima strategie, want deze producten worden nauwelijks via het web gekocht. Daarmee kunnen ondernemers de consument nog aan de stad binden.

Zutphen zit volgens het onderzoek in de grijze middenmoot en krijgt als stempel 'aandachts-centrumgebied'. Daar valt nog wel wat te adviseren, want de schoorsteen bij Goudappel Coffeng moet natuurlijk ook roken. De oplossingen die worden aangedragen voor het stadscentrum zijn langere openingstijden en een breder aanbod. Ook op het gebied van evenementen en cultuur. Dat van langere openingstijden begint op napraten te lijken. Op vrijdag zijn de winkels in Zutphen, en overigens ook Warnsveld, al extra lang open, maar de consument laat het dan massaal afweten. Vrijdagavond zitten iedereen lekker voor de tv en zaterdagmorgen, nadat ik de deur om 8 uur open, is het het eerste uur ook niet erg druk. Dus het advies van 'wees open als de consument kan of wil komen' is me wel iets te simpel. Op de koopzondagen in Zutphen is het namelijk ook niet noemenswaardig druk. Volgens mij zit jan met de pet liever op internet.

En dat denken ze blijkbaar bij Bol.com ook. Want vorige week liet het internetwarenhuis nog apetrots weten een gigamagazijn te willen openen in Waalwijk. Van 200 gaan ze naar maar liefst 2000 medewerkers. Een domper voor de Nederlandse winkelstraat, maar een leuke opsteker voor de lokale Waalwijkse economie? Ik dacht het niet, want in de magazijnen bij Bol werken bijna alleen maar Oostblokkers die tijdelijk in gedateerde vakantieparken in de regio wonen. En daar hoeven we met z'n allen ook niet echt trots op te zijn. Laten we er in Zutphen voor zorgen dat we over een paar jaar niet in de kolom 'uitzichtloze binnenstad' staan. Want dat is helemaal niet nodig. Maar Remco, dan moet er wel meer gebeuren dan een uurtje minder en een uurtje meer.