In het Watercafé werden verschillende waterinitiatieven besproken.
In het Watercafé werden verschillende waterinitiatieven besproken. Foto: Gerrit Krajenbrink

Één van de conclusies van de Watermanifestatie: maak Berkel beleefbaar in Zutphen

Watercafé, waterproefjes en tochtjes over water

Zutphen - Het was een gezellige drukte op de verkiezingsbijeenkomst van Water Natuurlijk Rijn en IJssel op 15 maart in het Pakhuys in Zutphen. Met deze slotbijeenkomst werd de campagnetour van Water Natuurlijk langs enkele steden in het gebied van waterschap Rijn en IJssel afgesloten.

Jong en oud waren deze Zutphense middag elk op hun eigen manier in de weer met water. De jeugd deed onderzoek naar de kwaliteit van het IJsselwater en kon meespelen in een beeldende voorstelling. Buiten voer een fluisterbootje belangstellenden over de Zutphense Berkel en moesten de inzittenden duiken bij het passeren van een lage brug. Anderen lieten zich inspireren door muziek, gedichten en verhalen. In het watercafé vertelde Christina Oosterhoff over het ecologisch stadspark Zutphen, een grote groene zone dwars door de stad langs de Laak. Een burgerinitiatief met als doel die zone verder uit te bouwen tot een levend lintvormig park van water en groen. Samen met gemeente, waterschap, woningbouwvereniging en andere betrokkenen zou hier langs de Laak in Zutphen een aaneenschakeling van (water)speelplaatsen, ontmoetingsplekken en fiets- en wandelmogelijkheden kunnen ontstaan.

Thijs de la Court lichtte een tipje van de sluier op, hoe volgens hem zo'n puzzel succesvol kan worden aangepakt. Het geheim zit volgens Thijs in de kernwaarden, die iedereen weer op zijn eigen manier invult. Met respect voor elkaars kernwaarden en belangen met elkaar in gesprek gaan en blijven, leidt er uiteindelijk toe dat groepen elkaar vinden en tot mooie gezamenlijke plannen kunnen komen. Het is belangrijk dat diezelfde mensen ook betrokken zijn bij de uitvoering. Thijs noemde als voorbeeld de nieuwe bochten in de Berkel bij het zwembad van Almen. De omgeving is hier zoveel mooier geworden.

Kernwaarden en kerntaken
Antoinet van Helvoirt en Ruud Pleune maakten duidelijk dat Water Natuurlijk die betrokkenheid van de burgers hoog in het vaandel heeft staan. Met alleen het sober uitvoeren van de kerntaken dreigt een waterschap te vervreemden van haar inwoners. Antoinet: "Water Natuurlijk gaat niet voor de korte termijn, maar kijkt hoe we op de lange termijn schoon water met een mooie natuur kunnen realiseren samen met bewoners en belanghebbenden. Alleen op die manier ontstaat draagvlak en samenwerking die de basis vormt voor het behoud van al dat moois."
De aanwezige bewoners uit het centrum van Zutphen spraken af dat ze het initiatief zullen nemen om de Berkel te betrekken bij de nieuwe centrumplannen.