De pastor, de wethouder en de band zonder cent maakten deel uit van de voorstelling. Foto: Erwin Hartsuiker
De pastor, de wethouder en de band zonder cent maakten deel uit van de voorstelling. Foto: Erwin Hartsuiker

Confronterende theatervoorstelling over armoede als start van herijking armoedebeleid Zutphen

Volle zaal onder indruk van De Omdenkers

Zutphen - De theatervoorstelling De Omdenkers woensdagavond in de Hanzehof, was er een die er inhakte. De door Verbindkracht gesubsidieerde -en voor bezoekers gratis toegankelijke - voorstelling trok een divers publiek; minima die een theatervoorstelling normaal gesproken niet kunnen betalen maar ook medewerkers van Het Plein die dagelijks werken met mensen die rond het minimum leven. Een aantal wethouders en ook burgemeester Gerritsen was in de volle zaal te vinden.

Schrijver en regisseur Laurens Umans speelde zelf de rol van de stereotype wethouder, blind voor de erbarmelijke omstandigheden van een groep straatarme mensen die op een camping bivakkeert. Twaalf mensen die niet gewenst zijn en niet geregistreerd staan in de gemeentelijke basisadministratie. Daardoor geen rechten hebben, geen verzekering en ook geen uitkering. Er komen persoonlijke verhalen voorbij die de spelers zelf hebben meegemaakt. In feite spelen ze hun eigen verhaal, want de twaalf leven in armoede. Samen met Umans, die bij de Joseph Wresinski cultuurstichting werkt, ontwikkelden ze de voorstelling, de vierde productie al. Zelf komt Umans niet bepaald uit een arm milieu maar door het samenwerken met deze groep mensen weet Umans inmiddels hoe het voelt om arm te zijn.
Door het spelen kunnen de spelers even vergeten, maar tegelijkertijd ook hun stille armoede in beeld brengen bij het publiek. De boodschap leek over te komen want op sommige pijnlijk voelbare momenten was het muisstil in de zaal. De amateurs zetten een indrukwekkende voorstelling neer binnen een prachtig decor.

Na afloop werd er flink nagepraat in de foyer. Beleidsmakers die zich geconfronteerd voelden door het stuk, mensen die aan tafeltjes het muurvaste systeem bespraken waar niet zomaar iedereen binnenpast, of die de draaikonterij van de pastor die in het stuk voorkwam bespraken.
Hans Derksen, voorzitter van Verbindkracht (platform dat zich inzet tegen armoede) en tevens voorzitter van de cliƫntenraad van Het Plein: "De indringende manier waarop sommige schrijnende verhalen duidelijk werden gemaakt maakten veel indruk." Derksen kent veel erbarmelijke verhalen vanuit zijn functie bij de cliƫntenraad. Met Verbindkracht wil hij samen met andere parners, zoals gemeente, Perspectief, Het Plein de nog steeds groeiende armoede aanpakken. "Een van de medewerkers van sociale zaken kwam na de voorstelling naar me toe en zei: 'Zo erg is het toch niet echt'. Ik schrok daarvan, maar ik weet dat het voor veel mensen moeilijk voor te stellen is hoe het echt is om te leven in armoede."


Lees meer over armoede in Zutphen pagina 3