Overspel

De Boekenweek is nauwelijks begonnen of er komt al een klacht. Een klant heeft een nieuw boek gekocht maar kende de inhoud al. Hij noemde het een typisch voorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken. Heel vreemd, maar we beloven een onderzoek in te stellen.

Allereerst onderzoeken we de mogelijkheid of de klant zich niet vergist. Want vaak verschijnt een jaar na de dure uitgave een goedkopere versie. Een vergissing is zo gemaakt want zo'n boek krijgt dan een andere cover en wordt gedrukt op papier dat minder van kwaliteit is. Maar het verhaal blijft uiteindelijk hetzelfde en kopers kunnen voor een aanzienlijk lager bedrag toch gewoon toptitels lezen. Op de website van het Centraal Boekhuis in Culemborg begint ons onderzoek naar auteur Clarice Janzen met de titel Overspel. Van Clarice zijn geen andere titels te vinden, Overspel is haar eerste boek en is dus nooit eerder uitgegeven. Vreemd.

Dan naar het boek zelf, maar daarin is over Clarice helemaal niets te vinden. We zoeken verder in de computer op het trefwoord Overspel. Daarvan heeft het Centraal Boekhuis er 89 in de lijst staan waarvan er nog negen leverbaar zijn. Maar geen van die titels verwijzen naar een inhoud van een gelijk boek. Ons voorlopige onderzoek loopt vast.

We besluiten de klant te bellen met het resultaat tot nu toe. En dan natuurlijk ook met de vraag of hij nog nadere informatie kan verstrekken. En tot onze verbazing is dat geen enkel probleem. De klant loopt naar zijn boekenkast en pakt in no-time de eerste uitgave. En dan blijkt het boek geen Overspel te heten maar Celeste. En de auteur is niet Clarice Janzen maar de 56-jarige Adri van Beelen. En dat is toch heel iets anders.

We bestellen een exemplaar van Celeste en de volgende dag rollen de ogen van verbazing bijna uit ons hoofd. Vanaf de eerste tot de laatste zin van het boek is de inhoud compleet gelijk. Op twee kleine uitzonderingen na. In Celeste heten de hoofdrolspelers Adriaan en Anne en in Overspel heten ze plotseling Maurits en Eva. Toen viel het boek overigens in de categorie Literaire Roman en tegenwoordig in de categorie Literaire Thriller. En dan natuurlijk de auteur. Hij onderging tussentijds een geslachtsverandering van mannelijke Adri naar vrouwelijke Clarice. En dat allemaal in drie jaar tijd. De klagende klant heeft helemaal gelijk.

Nu gebeurt dat rommelen met de waarheid vast vaker dan we denken. Er zijn zelfs nog lezers van dit weekblad die denken dat die Paul Bombeld uit Warnsveld zelf deze column wekelijks schrijft. Nou, ze zouden eens moeten weten, die boekhandelaar heeft genoeg andere dingen te doen. Misschien gebruikt het Contact alleen zijn foto en schrijft de 56-jarige omgebouwde Adri die columns wel.