Kandidaten voor de Provinciale Staten Karin Jeurink en Paula Wieggers.
Kandidaten voor de Provinciale Staten Karin Jeurink en Paula Wieggers. Foto:

PvdA slingert door Achterhoek en Liemers

Zutphen - De partij van de Arbeid gaat op 14 maart in gesprek met bewoners van de Achterhoek en Liemers.

Kandidaten voor de Provinciale Staten uit Zutphen Karin Jeurink en Paula Wieggers en kandidaat voor het Waterschap Mark Hissink gaan van Zutphen via Lochem en een aantal kernen in de gemeente Bronckhorst naar Doetinchem waar om 16 uur een eindmanifestatie is op het Simonsplein. Ze beginnen om 10 uur op de markt in Zutphen waar samen met de vrijwilligers van de afdeling Zutphen-Warnsveld campagne gevoerd wordt op de markt. Op woensdag 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Gelderland gaat dan naar de stembus om haar vertegenwoordigers te kiezen.

"Goed werk en goed wonen, dat is waar wij voor staan", zegt PvdA lijsttrekker voor Provinciale Staten Peter Kerris. "We jagen de economie en werkgelegenheid aan en zetten ons in voor een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. We willen de sociale en realistische koers voortzetten en spannen ons in voor een gezonde, schone en mooie leefomgeving. Het geluid van de bewoners is daarbij onmisbaar. Daarom gaat PvdA Gelderland de straat op."

De PvdA is 14 maart de hele dag in vele plaatsen in de Achterhoek en Liemers te vinden. De dag wordt vanaf 16.00 afgesloten op het Simonsplein in Doetinchem. Hier zijn Anne-Lena Hedin, nr 2 voor de Provinciale Staten, Els Rutting, lijsttrekker Waterschap Rijn en IJssel en Tweede Kamerlid Otwin van Dijk om meer te vertellen over de plannen van de PvdA.


SpeeltuinPraebsterkamp

wint rode lintje GroenLinks

Zutphen - Het bewonersinitiatief de Praebsterkampheeft het jaarlijkse rode lintje van GroenLinks in de wacht gesleept.

De natuurspeeltuin die buurtbewoners met elkaar hebben gerealiseerd is volgens de jury het voorbeeld van een ideaal stadsbeeld: "Natuurlijk Spelen aan de Praebsterkamp is een plek waar je samen aan werkt, die je samen verzorgt, die iedereen verbindt, jong, oud, rijk, arm en mensen van verschillende nationaliteiten" Het jaarlijkse lintje van GroenLinks was voor het eerst rood van kleur, voor een initiatief dat zich op positieve wijze inzet voor de gemeenschap. Inwoners van Zutphen en Warnsveld nomineerden maar liefst veertien initiatieven voor het rode lintje.

GroenLinks trakteert op ijs
Initiatiefnemer Karsten Orth, die de prijs in ontvangst mocht nemen, in zijn reactie: "Dit is natuurlijk geen persoonlijke prijs, maar een voor de hele buurt. "Ook de jury roemde het initiatief vanwege het feit dat het een echt bewonersinitiatief is. Daarom was het rode lintje niet de enige prijs die de Praebsterkamp ontving. Als extra prijs trakteert GroenLinks alle vrijwilligers, kinderen en bewoners die de speeltuin levendig houden op een beloning. Daarvoor komt van het voorjaar op het speelplein de ijscokar langs en mag iedereen genieten van een gratis ijsje namens GroenLinks Zutphen-Warnsveld.

Drie initiatieven ontvangen eervolle vermelding
Drie andere initiatieven kregen van GroenLinks Zutphen-Warnsveld een eervolle vermelding. Sociaal eetcafé de Uitwijk, "een centrale plek in de wijk voor ontmoeting, waar een bijzondere club vrijwilligers ervoor zorgt dat bewoners echt naar elkaar omkijken", Alize Korf met stadsboomgaard de Bongerd, "een voorbeeld van samenwerking tussen vrijwilligers en gemeente, makkelijk en voor iedereen toegankelijk en een mooi aanzicht voor de stad" en tot slotIreen Los met De Stadswerkplaats Zutphen, "voorbeeld voor Zutphen, dat zich als ambachtsstad wil profileren, waarbij hetRepair café de perfecte combinatie is van een duurzaam én sociaal initiatief ineen".


Ook een R.K. kerk zal willen communiceren.

Het aartsbisdom Utrecht, dat naast Utrecht, Overijssel een deel van Gelderland omvat, kent driehonderd katholieke kerken. Over twintig jaar zijn er daar naar schatting nog twintig van over, want Mgr. Kardinaal Wim Eijk wil over gaan tot massale kerksluiting. Deze harde ingreep is noodzakelijk zegt hij in zijn vaste brief. "We worden een kleine kerk, we moeten niet verdrietig zijn. Hij wijst op het geringe aantal kerkgangers en de zwakke financiële positie van sommige kerken. "Tien procent is puissant rijk, tien procent failliet en tachtig procent staat tonnen in het rood", aldus de kardinaal, die gehoorzaamheid verwacht van zijn parochianen, velen vinden het een onterechte maatregel. "Het meest treurig vind ik het dat de kardinaal over die sluitingsplannen geen enkel vooroverleg heeft gepleegd", aldus Theo Engelen die in Zutphen niet alleen oud-voorzitter is van het kerkbestuur maar ook voorzitter van de afdeling KBO Zutphen met 475 leden, de unie KBO Nederland met 200.000 leden.

Wat betekent deze kerksluiting voor Zutphen? Telde deze stad twee kerken, nu is de Sint Jan nog over en wordt Eucharistisch centrum van 12 parochies (de HH 12 Apostelen met straks ook Drempt en Brummen , maar juist overleg hierover is blijkbaar moeilijk, ook onze kerk m.n. de leiding (Kardinaal Eijk) zal als kerkelijk leider het voorbeeld van communicatie willen zijn.

Juist het overleg over de sluiting van kerken binnen onze parochies zal o.l.v. het Bisdom dienen plaats te vinden. "Om te beginnen probeerde ik met de parochianen uit vier omliggende dorpen (Baak, Steenderen, Olburgen en Hengelo) te discussiëren over de toekomst, zelf is hij een voorstander van een brede aanpak met een kerk die alle functies overneemt, waarbij de andere eventueel te sluiten kerken toch nog gebruikt blijven worden voor trouwpartijen begrafenissen enz. dienst doen als museum of laten beheren door een stichting, juist een communicatieproject pur sang met de beentjes op tafel en het sluitingsprogramma met zichtbare cijfers als basis.

Waarom is volgens Engelen de eerste discussie met vier bovengenoemde parochies mislukt? "Het probleem heeft zeker te maken met de eigen geschiedenis die iedere kerk heeft, in veel gevallen is het gebouw met dubbeltjes en kwartjes vroeger door voorouders bij elkaar gespaard, ook telt het eigen karakter van iedere parochie en de opvatting wat die K in hun eigen kerk voorstelt.

Hoe ziet hij de rol van de KBO hierbij?

"De KBO heeft niets te maken met sluiting, maar de Unie voert wel de K van Katholiek als basis. De KBO zou een mooi platform kunnen vormen waarop wij katholieken elkaar kunnen treffen om te beginnen denk ik aan kennismakingsavonden organiseren waarop Parochies elkaar leren kennen, bijvoorbeeld een zomerse fietstocht langs kerken waar uitleg wordt gegeven over het ontstaan en architectuur van de kerk.

Geloven anno 2015 is van andere orde, waarbij met name het Bisdom Mgr Eijck zal moeten begrijpen dat ook parochianen willen en kunnen meepraten, met direct het aangeven, namelijk het sluiten van zoveel kerken is geen voorbeeld van communicatie. Ik hoor gaarne uw mening.

Theo Engelen, voorzitter KBO Zutphen


Initiatiefnemer Karsten Orth nam het lintje in ontvangst.