Bomen Laan naar Eme uitgedund

Zutphen - Vanaf maandag 9 tot en met vrijdag 13 maart wordt de bomenrij aan de Laan naar Eme uitgedund. Aan weerszijden van de weg worden uit de binnenste rij bomen verwijderd. Dit is nodig om overblijvende bomen de ruimte te geven en de verkeersveiligheid te vergroten.

Aan de Laan naar Eme zijn in de jaren zeventig vier rijen zomereiken geplant; twee rijen in de groenstroken aan de buitenzijde, twee rijen tussen rijbaan en naastgelegen fietspaden. Veertig jaar later groeien de kronen inmiddels in elkaar. Hierdoor krijgen de bomen onvoldoende licht en ruimte. Ze groeien scheef en verliezen veel dood hout en dat zorgt voor gevaar voor het verkeer.

Door te dunnen ontwikkelen de overblijvende bomen zich beter. In totaal wordt een kwart van de bomen verwijderd: 190 van de 760 bomen. De te verwijderen exemplaren staan vooral aan de binnenzijde, dus tussen de rijbaan en beide fietspaden aan weerszijden van de weg. Enkele bomen staan in de groenstrook Tichelkuilen/De Stoven en speelweide Helbergen.

Werkzaamheden in fases
De werkzaamheden vinden plaats in drie fases. Waar gewerkt wordt, is het wegdeel afgesloten. Dat gebeurt tussen de rotondes Harenbergweg en Emmerikseweg, tussen de rotonde Emmerikseweg en de Harenbergweg en tussen Harenbergweg en Schouwlaakseweg (nabij Helbergen).
De verkeersafsluitingen zijn tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Buiten deze uren is de rijbaan gewoon te gebruiken. De afsluiting geldt voor de gehele rijbaan, inclusief de beide fietspaden. Op borden ter plekke staat de omleiding via de Harenbergweg, Thorbeckesingel, Beethovenstraat en Emmerikseweg.


Einde aan subsidieregeling innovatieve energiebesparing

Zutphen - Het college van b en w stopt de subsidieregeling innovatieve maatregelen energiebesparing. Het resterende budget en de energie wil zij steken in het opstellen van de Energieagenda.

De subsidieregeling innovatieve maatregelen bestond sinds 2010. In totaal zijn er dertien aanvragen gehonoreerd. Centraal bij de subsidie staat dat een initiatief moet bijdragen aan de ambitie Zutphen energieneutraal te maken, vernieuwend moet zijn en het bewustzijn op het gebied van energiebesparing vergroot. Zo werden bijvoorbeeld het nog lopende project Innovatiegilde Noorderhaven en 80 zonnenpanelen met monitoringsystemen gesubsidieerd voor het scholencomplex PP4.

De aankondiging van de Energieagenda en het wisselende succes van de huidige subsidieregeling zijn redenen voor het college geweest om te stoppen. Het budget voor gehonoreerde projecten die nog niet zijn afgerond, blijft gehandhaaft.

In het kader van Zutphen Energieneutraal gaan andere projecten wel door. Zoals de subsidieregeling voor isolatie woningen particulieren en projecten gericht op het verduurzamen van bestaande woningen en realisatie van het zonneveld op Noordveen.

Energieagenda
Komend half jaar werkt het college samen met inwoners aan het opstellen van de Energieagenda. Hierin komen concrete doelen voor besparing en opwekking van energie voor de komende vijf jaar.

Het college streeft naar grote betrokkenheid van alle partijen uit de samenleving.