Programmablad

Thuis op zolder achter het schot stuit ik op een doos met ifa's. Deze verzamel ik al sinds mijn jeugd. Ze komen uit tijdschriften, dagbladen of gewoon als folder in de brievenbus. Wat ik interessant vind belandt in een doos met het opschrift ifa's. Dat is mijn persoonlijke Interessante Feiten Archief, al decennia lang.

Het snuffelen in zo'n doos geeft een aardig beeld van wat mij die jaren bezig hield. Ik grabbel in de doos met informatie uit 1986. Ik weet nog dat ik op een middag in april thuis op mijn slaapkamer vol spanning aan de knop van een ouderwetse wereldontvanger draaide. Op de korte golf hoorde ik opgewonden Duitse stemmen die spraken over verhoogde radioactieve straling gemeten aan de Zweedse kust. Waar dit vandaan kwam was nog een groot raadsel, maar binnen enkele dagen maakte Rusland noodgedwongen bekend dat er een kerncentrale in Tsjernobyl was ontploft. En het was ook het sterfjaar van showmaster Willem Ruis. Dat laatste berichtje hoorde ik in de zomer voor de tent via Radio Nederland Wereldomroep. We trokken met de rugzak door de Pyreneeën.

Plotseling valt mijn oog op het programmablad Veronica, reuze hip in die jaren. Ik zal het wel bewaard hebben omdat ik dat blad eigenlijk nooit zag en er stonden spannende dames in. Thuis hadden we een abonnement op KRO's Studio, zo ging dat nu eenmaal met die Katholieken.
Ik begin te lezen op pagina 4 waarop de hoofdredacteur meldt dat Frankrijk zijn eerste commerciële tv-zender krijgt. Niet RTL uit Luxemburg krijgt de vergunning, maar een consortium waarin een of andere koning van de Italiaanse commerciële omroep heer en meester is. En de baas van deze Coca Cola-TV heet Silvio Berlusconi. Dertig jaar later kent iedereen hem maar al te goed.

Op zaterdagavond zendt Veronica op Nederland 1 Countdown met Adam Curry uit en om half negen Miami Vice. Op zondag komt de KRO met De Appelgaard en de VPRO op Nederland 2 met Hier is Adriaan van Dis, ook al zo'n lekkere klassieker. En verder in de week staan The Cosby Show, Zeg eens AAA en Frits Bom's Konsumentenman nog op stapel. En dan mogen we natuurlijk de 1-2-3 Lottoshow met Ted de Braak en In de Hoofdrol met Mies Bouwman niet vergeten. En dat allemaal in een week tijd, samengeperst op slechts twee Nederlandstalige netten. Iedereen was tevreden.

O ja, er staat natuurlijk ook nog reclame in zo'n tv-magazine. Zelfs reclame die tegenwoordig verboden is. Op pagina 58 staat een avontuurlijk type een nieuw pakje Camel aan te prijzen. 20 sigaretten voor omgerekend 1,65 Euro. Een schijntje, tegenwoordig kost zo'n pakje 6,20 Euro. In 30 jaar tijd is er veel veranderd, niet alleen op TV, maar ook in het sigarettenschap.