Met de houten stoeltjes en lambisering oogt het kerkje huiselijk.
Met de houten stoeltjes en lambisering oogt het kerkje huiselijk.

Het Lutherse kerkje aan de Beukerstraat is tot Pasen iedere zaterdag geopend

Even een momentje stilte nemen

Zutphen - Heel wat mensen lopen de Beukerstraat 10 voorbij en weten niet dat daar een kerkje zit. Het bescheiden pand midden in de winkelstraat doet al sinds 1693 dienst als Lutherse kerk. Tot aan Pasen is het iedere zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur open. Het is dan mogelijk om in de veertig dagen vastentijd even een moment van stilte te nemen. Maar gewoon een kijkje nemen mag ook.

Het gonsen van de zaterdagdrukte in de straat is binnen nog net te horen maar toch heerst er rust in het kerkje. Het kleine altaar vooraan is in de de kleur paars gestoken, de lithurgische kleur van de vastentijd. De ouderwetse houten stoeltjes met kussentjes geven de kerk een huiselijke sfeer, net als de bloemen die op verschillende plekken zijn neergezet. Af en toe wandelt er iemand binnen; een nieuwsgierig stel dat een kijkje komt nemen, een meneer die plaats neemt op een van de stoelen om even stil te zijn, na te denken, een dame die even een kaarsje aansteekt.
Ook Hannah Scholte komt een kaarsje aansteken. Voor haar kinderen. Van huis uit is Hannah katholiek maar het kleine Lutherse kerkje vindt ze een fijne plek om af en toe even binnen te wandelen. Ze heeft heel wat bezigheden deze dag maar neemt graag een moment om stil te staan bij haar dierbaren. De vastentijd is niet voor niets een belangrijk onderdeel van veel religies. De motivatie erachter is verschillend maar de basis is dezelfde; uit de dagelijkse gang van zaken stappen, afstand nemen van luxe, bij jezelf komen en ruimte te maken in lijf en in hoofd,
De evangelisch Lutherse gemeente, een minder dogmatische stroming, staat nog het bij het katholieke geloof. Geloof staat aan de basis maar er is ruimte om dat op verschillende manieren op te vatten. Iedere zondag is er om 10.15 uur een dienst waar wekelijks zo'n 35 bezoekers op afkomen. Het Lohmanorgel uit midden negentiende eeuw wordt veel bespeeld want muziek speelt een belangrijke rol tijdens de diensten. Het staat op de galerij, vooraan in de kerk die ooit een korte tijd dienst deed als woning van de predikant. De twee heren die zojuist zijn binnen gestapt, hebben duidelijk verstand van het orgel. Het liefst zouden ze er eventjes op willen spelen maar dat vindt Jos Peetersen niet zo'n goed idee. Ze is een van de vrijwilligers die bij toerbeurt op zaterdag in de kerk aanwezig is. Ze houdt een oogje in het zeil maar is ook aanspreekpunt voor wie even wil praten. Vorige week zaterdag telde ze 35 bezoekers.
Gelovig of niet; wie toch bij Blokker moet zijn, kan ook aankomende zaterdag even binnenwippen bij het gebouwtje met de zwaan. Het is de moeite waard.