Bij het trappenhuis zijn de eerste werken van Lieve Blancquaert te zien.
Bij het trappenhuis zijn de eerste werken van Lieve Blancquaert te zien. Foto: Anouk Plantinga

De Geboortenis pakt uit met preview in Gelre Ziekenhuizen Zutphen

Vier foto's van expo Birthday nu al te zien

Zutphen - Wie de lift van Gelre Ziekenhuizen Zutphen neemt, ziet stralende moeders en aandoenlijke baby´s op schitterende foto´s. Het zijn vier werken van de Belgische fotograaf en journalist Lieve Blancquaert.

Voor haar project BIRTH DAY reisde ze naar 14 plekken over de hele wereld waar kinderen geboren worden. Over 9 van deze plekken werd een televisieserie gemaakt die in mei door de VPRO uitgezonden zal worden. In een prachtig boek schrijft Lieve over haar persoonlijke en indringende ervaringen bij de desbetreffende foto's. De Zutphense stichting de Geboortenis kwam Lieve via Marco Mout op het spoor en organiseert een grote expositie van haar werk in mei en juni. Daaromheen wordt een aanvullend en gevarieerd programma aangeboden. Als voorproefje zijn vier van Lieve´s werken door Profotonet uitvergroot en prachtig verlijmd op 3 mm aluminium dibond en nu te zien in het ziekenhuis. Via social media is gestemd op een aantal genomineerde foto´s en deze vier werden de winnaars. Twee ervan zijn gemaakt in Kenia, een in Israël en een in Cambodja. Afgelopen maandag werden de foto´s, die mooi uitkomen op de donkerpaarse muren, opgehangen.
Rob Mutsaers, directeur en woordvoerder Herman Markink van Gelre ziekenhuizen Zutphen, zijn erg te spreken over de foto´s. Rob Mutsaers: "Elke geboorte is een unieke belevenis voor de ouders. Waar ook ter wereld. En dit is prachtig gefotografeerd door Lieve Blancquaert. Iedereen is van harte welkom om deze foto's te komen bezichtigen."
De Geboortenis is opgericht door vier zorgprofessionals die allen moeder zijn en net als Lieve Blancquaert het belang erkennen van de geboorteplek voor de gezondheid van een baby. Daarom werken ze aan het opzetten van een integraal centrum voor geboortezorg in Zutphen. Ze ervaren de samenwerking met het ziekenhuis als erg prettig en hopen dat er veel belangstelling zal zijn voor de prachtige foto's van Lieve Blancquaert, nu en straks tijdens de expositie. Voor deze voor Nederland unieke expositie die op 8 mei officieel geopend wordt, is er een crowdfunding project gestart, de VrouwFunding. Met de steun die de Geboortenis via deze VrouwFunding ontvangt, het streefbedrag is €10.000 waarvan bijna de helft binnen is,-, kan het een deel van de aankoopsom van de expositie betalen (€12.000,-). Wie nu alvast een kaartje via www.VoordeKunst.nl koopt en het deelt met zijn/haar netwerk profiteert als één van de eersten van de gelimiteerde acties, zoals een Meet & Greet met de gerenommeerde fotografe Lieve Blancquaert zelf. De foto's blijven in het ziekenhuis hangen tot het einde van de expositie eind juni. Tijdens een afsluitend evenement zullen ze worden geveild. Voor alle informatie over BIRTH DAY en de VrouwFunding, kijk op: bit.ly/VrouwFundingBD