Aan de Wiersserbroekweg verzorgden scouts voor een van de vier verversingsposten.
Aan de Wiersserbroekweg verzorgden scouts voor een van de vier verversingsposten. Foto: Jan Hendriksen

Recorddeelname Achtkastelenloop

Vorden - Een recordaantal van 1.181 hardlopers ging zondag 1 maart vanaf sporthal 't Jebbink van start voor de jaarlijkse Achtkastelenloop van de Zutphense Atletiekvereniging Hanzesport. Een vlot parcours met weinig hoogteverschillen, grotendeels over asfaltwegen, soms over nostalgische klinkertjes en verharde fietspaden. Veel hardlopers gebruiken de 30 km als ideale voorbereiding op de marathon van Rotterdam en Enschede. Maar ook de kortere afstanden zijn beslist de moeite waard. Alle drie afstanden gaan over één ronde. De zuidwestelijke wind was zondagmiddag krachtig. En dat vormde voor menige deelnemer een extra krachtinspanning.

Terwijl de trein de Mispelkampdijk om iets over twaalf uur passeert, pakt een vrijwilliger van de Zutphense Atletiekvereniging Hanzesport snel zijn tweewieler om in sneltreinvaart naar de zeshonderd meter verder gelegen sporthal aan 't Jebbink te fietsen. Het is een jaarlijks ritueel net voor aanvang van de Vordense Achtkastelenloop. Het startsein kan na aankomst van de fietser gegeven worden. De spoorbomen zullen immers het eerste half uur niet meer dicht gaan. Na een paar kilometer schiftten zich de tientallen wedstrijdlopers over 10, 21 en 30 kilometer van menige recreant. De loop vormt voor talloze deelnemers de laatste ultieme test voor de marathon van Rotterdam en Enschede. Ook voor de vrijwilligers Tim Borgman (15), Rob Nijenhuis (15) en Tom Niessink (17) vormde de bemanning van de verversingspost aan de Wiersserbroekweg ter hoogte van boerderij Nooitgedacht een ultieme test. De drie jeugdleden van Scouting David G. Alford Vorden voorzagen voor het eerst alle deelnemers ter hoogte van het tien kilometerpunt van de 21 en 30 kilometer van een bekertje lauw water of sportdrankje. Het drietal wist niet hoe snel ze de plastic bekertjes moeten aanvullen. Het trio had de illusie dat de hardlopers - nadat ze de bekertjes hadden leeggedronken- in een daarvoor bestemde ton zouden deponeren. "Afval in de ton", riep Tom vertwijfeld als een roepende in een woestijn. De berm en de sloot langs de weg lag dan ook bezaaid met honderden bekertjes. Maar het moet gezegd worden. De scouts ruimden nadat de bezemwagen was gepasseerd keurig alle bekertjes op. "Maar dat stond ook in onze taakomschrijving", zo verklaarde Tim na afloop toen de eerste deelnemers al lang en breed de finishlijn nabij sporthal 't Jebbink hadden gepasseerd. Voor alle inspanningen ontvingen de scouts een donatie van AV Hanzesport. "Daarmee kunnen we een deel van de kosten voor een kamp komende zomer financieren", zo liet Tom weten.

Commentator Anton Kruiderink had onder de klanken van het Deventer dweilorkest De Deurbloazers voor bijna iedereen wel een welkomstwoord over toen men de finishlijn passeerde. Er heerste warempel tijdens deze Achtkastelenloop bijna een Elfstedenkoortssfeertje. Tussen alle honderden bontgekleurde hardlopers ook een veertigtal lopers in een wit T-shirt om daarop de tekst 'Ik kom in actie voor de Hersenstichting'. Veelal Zutphenaren en Warnsvelders die al sponsorend meeliepen op initiatief van Zutphenaar Coen Boxtart. Ze hadden zich collectief ingeschreven voor de loop, doneerden minimaal elk 25 euro en kregen daarvoor een hardloopshirt met speciale opdruk om aandacht te vragen voor de Hersenstichting. Onder hen Hans Houweling (52), Suzanne Hoycink (49) en Jelly Douma (50). Coen Boxtart loopt op 31 mei mee met ´s werelds grootste ultramarathon, de Comrades Marathon bij Durban in Zuid-Afrika, een marathon van 89 kilometer! Zondag liep Boxtart als 'training' eventjes de 30 kilometer. De tijdregistratie vond plaats met chips die de deelnemers bij hun inschrijving ontvingen en nadien moesten inleveren. Ook ontvingen alle hardlopers na afloop een ansichtkaart met daarom Kasteel Wildenborch en een felgekleurde handdoek. Voor alle uitslagen zie de website.


www.hanzesport.nl