Afbeelding
Foto: Gerwin Nijkamp

SP trapt campagne af voor Provinciale Statenverkiezingen

Ook Zutphen kan afrekenen met kabinet

Met een inspirerende en actieve campagnemiddag zijn de Zutphense SP-leden zaterdag de verkiezingscampagne gestart. De Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart gaan over meer dan alleen de provincie, lichtte kandidaat-Statenlid Maurits Gemmink toe. "Naast ons verkiezingsprogramma met plannen voor een mooier, menselijker, groener en innovatiever Gelderland, kunnen mensen afrekenen met dit kabinet."

De Statenleden die 18 maart verkozen worden, verkiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Hierdoor kan de dollemansrit van het kabinet stoppen. Dit kabinet rijdt volgens de SP namelijk de verkeerde kant op. Het maakt de thuiszorg kapot, schaft de studiefinanciering af en heft sociale werkplaatsen op. De werkloosheid heeft ondertussen een dieptepunt bereikt.

Campagneleider Ellen Jager: "VVD en PvdA willen dolgraag met elkaar verder op deze weg, maar het is tijd dat dit kabinet een halt toegeroepen wordt. Deze verkiezingen zijn dé kans om af te rekenen. Stop de dollemansrit van het VVD-PvdA-kabinet zoals we de dollemansrit van het Broederenkloosterproject in Zutphen stopten: Stem SP."

Na de inspiratie en de lunch was het tijd voor het echte campagnewerk: de straat op, de buurt in en in gesprek met mensen. De SP-leden verspreidden zich door de wijk Noordveen om mensen te vragen om 18 maart met het kabinet af te rekenen, door SP te stemmen.

Het verkiezingsprogramma van de Gelderse SP is getiteld 'Ideeën voor Gelderland'. De tien hoofdstukken staan vol met ideeën om Gelderland mooier, menselijker, groener en innovatiever te maken. Wat de SP betreft is het hard nodig dat de provincie haar vermogen blijft investeren in de Gelderse samenleving, in plaats van dit op te potten of te beleggen.


Geen extra windturbines bij het Twentekanaal!

Eefde Tegen Wind

Heel misschien weet u dat een lokale werkgroep in Eefde al wat langer dan vandaag bezig is om te onderzoeken of in aanvulling op de 3 kleinere molens die op de Mars in Zutphen staan vierwindturbines van zo'n200(!) meter hoog aan de rand van dit fraaie dorpje ter hoogte van het Twentekanaal geplaatst kunnen worden: heel misschien dus, want de inspanningen zijn er tot op heden vooral op gericht om u zo min mogelijk te informeren.

De provincie Gelderland heeft in 2014 in haar Windvisie geoordeeld dat onder meer Eefde, Zutphen, Brummen en Voorst geen interessante plek vormen om een molen neer te zetten. Meest voor de hand liggende reden is dat het hier te weinig waait en er geen geschikt gebied voorhanden is waardoor burgers geen overlast ervaren. Desondanks zie je dat lokaal door een handvol mensen samen met Lochem Energie, maar ook de gemeentelijke politiek en zelfs de provincie achter de schermen geijverd wordt om deze turbines toch te plaatsen. Doel is vooral om geheel energieneutraal te worden, liefst rond 2030. De realisten onder ons weten dat deze ambitie gedoemd is te mislukken. Wellicht dat zonne-energie voor particulieren met een eigen woning een relevante aanvulling betekent, maar wij wensen niemand toe daar geheel afhankelijk van te worden voor stroom en verwarming.

Ook windmolens leveren een bijdrage, maar los van het permanent verpeste uitzicht, het indringende lawaai dat de wieken produceren, de slagschaduw waar je helemaal gek van kan worden, de vele vogels die zich te pletter vliegen, het feit dat uw huis fors in waarde daalt, het onzeker is wanneer ze draaien, er sprake is van verouderde techniek en er uitgegaan wordt van een irreële 100 procent aansluitingsgraad kosten ze per stuk(!) ook nog eens miljoenen aan subsidie (SDE) om ze 'rendabel' te maken. Subsidie die u en ik in toenemende mate mogen betalen via een als maar groeiende opslag van vele honderden euro's per huishouden per jaar op uw 'grijze' stroom, ook al bent u helemaal geen voorstander van windturbines.

Wij roepen medestanders op zich te laten horen opdat de plannen voor landschapsvervuilende mega windturbinesin het mooie Eefde bij gebrek aan echt draagvlak de prullenbak in verdwijnen. Samen kunnen we een tegengeluid bieden: u kunt een emailtje sturen naar eefde.tegenwind@upcmail.nl, dan nemen wij contact met u op. U kunt ons ook volgenviaTwitter @eefdetegenwind en via de website www.eefdetegenwind.weebly.com.


Belangengroep Eefde Tegen-wind


In memoriam: Ab Velhorst sr.

Vorden - Zaterdag 21 februari is Ab Velhorst senior uit Vorden, op 76-jarige leeftijd overleden. Tot augustus vorig jaar was hij correspondent van Contact. Hij besloot destijds om vanwege zijn ziekte er na 55 (!) jaar mee te stoppen. In meer dan een halve eeuw tijd heeft hij veel zien veranderen, maar wat altijd centraal is blijven staan, is zijn grote passie voor schrijven over in het bijzonder de sport en zijn oprechte interesse in mensen.

Slechts 2,5 van de 55 jaren heb ik mogen samenwerken met Ab, maar in deze relatief korte tijd leerde ik hem kennen als een zeer betrokken, warm en humoristisch persoon. Wekelijks had ik contact met hem via de telefoon of e-mail en dan vroeg hij mij steevast naar mijn eigen prestaties op het voetbalveld en wisselden we altijd even van mening over het spel van ons beider favoriete club FC Twente, maar natuurlijk hadden we het vooral over de krant, naast voetbal onze andere gedeelde passie.

Al in zijn jeugd was Ab correspondent voor Contact. De jonge schrijver in spe voetbalde in het eerste elftal van VV Vorden en deed voor journalist Derk te Sla verslag van de uitwedstrijden. In het begin kwam hij bij Te Sla thuis om te vertellen hoe de wedstrijd was verlopen, maar al gauw schreef de jonge verslaggever zijn verslagen zelf.

Hoewel sport, en voetbal in het bijzonder, zijn grootste interesse had, gebruikte Ab zijn pen ook om zijn bevindingen over andere zaken in de Vordense samenleving op te tekenen. Over de politiek bijvoorbeeld. Circa 250 raadsvergaderingen en 1000 commissievergaderingen van de voormalige gemeente Vorden versloeg hij als correspondent van Contact. Het college en de raad gaven Ab, toen hij eind vorige eeuw stopte met het bijwonen van deze vergaderingen, een mooie foto van Kasteel Vorden en een oorkonde als blijk van waardering.

Ab combineerde zijn werk voor Contact met zijn baan bij achtereenvolgens groothandel Reesink in Zutphen en de Sorbo, eerst in Vorden en later in Duiven. Daarnaast vervulde hij ook vele vrijwilligersfuncties bij VV Vorden, waar hij 65 jaar lid van was. Zo was hij onder meer redacteur, bestuurslid en jubileumcommissielid. Vanwege zijn gigantische inzet werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van deze club.

In dit drukke leven, zorgde Ab dat hij ook nog genoeg aandacht aan zijn gezin kon schenken. Natuurlijk op de eerste plaats aan zijn vrouw Dinie, die hem zeer vaak vergezelde als hij op pad ging voor de krant. Maar ook met zijn kinderen en kleinkinderen probeerde hij zo veel mogelijk tijd door te brengen. Ook over hen kon hij op enthousiaste en levendige wijze vertellen.

Met het overlijden van Ab Velhorst senior heeft een sociaal en betrokken 'mensenmens' ons verlaten. Onze gedachten gaan uit naar Dinie, zijn kinderen en kleinkinderen. We wensen hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.


Gerwin Nijkamp
Hoofdredacteur