Johan Borgma was erg succensvol als natuurgenezer en gebruikte zijn doeken in zijn praktijk.
Johan Borgma was erg succensvol als natuurgenezer en gebruikte zijn doeken in zijn praktijk. Foto:

Expositie Johan Borgman in het HeelHuus Gezondheidscentrum

Transcendente zeegezichten

Zutphen - Het HeelHuus wil ruimte en mogelijkheid bieden voor exposities. Hiermee heeft de tentoonstelling van het werk van Johan Borgman de primeur.

Op zondag 8 maart aanstaande van 15.00 tot 17.00 uur wordt deze expositie van de 'mystieke marines' van Johan Borgman (1889-1976) officieel geopend met onder meer een lezing door Wim Kramer. De 'bezielde' schilderijen zijn tot en met zondag 28 juni -van maandag t/m vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur-te bewonderen in het HeelHuus aan de de Gaikhorst 2. Ook is het mogelijk het werk te kopen.

Borgman was een Nederlands kunstschilder, dichter en natuurgenezer. Slechts 18 jaar oud, debuteert hij in januari 1908 als dichter in het literaire tijdschrift Europa. Twee jaar later verschijnt een eerste boekje dat in 1912 gevolgd wordt door een bundel gedichten onder de titel Verzen. Geregeld publiceert Borgman in literaire tijdschriften. Hij werkt onder meer op het Ministerie van Binnenlandse zaken maar gooit zijn leven rigoreus om en begint een praktijk als (Pranisch) natuurgenezer en start ook zijn schilderscarrière. Borgman zlelf noemde zijn werk 'bezield'. Hij gebruikte het bij zijn werk als natuurgenezer dat hij 55 jaar met succes heeft gedaan.


www.johanborgman.nl