Zutphense partijen willen de

ouderbijdrage jeugd GGZ opschorten

Zutphen - D66 wil dat de ouderbijdrage voor de geestelijke gezondheidzorg voor kinderen binnen de gemeente Zutphen voorlopig wordt opgeschort. D66 dient daarom samen met GroenLinks, ChristenUnie, SP en BewustZW een motie in.

Volgens de nieuwe Jeugdwet moeten ouders sinds 1 januari een bijdrage betalen indien hun kind gebruikt maakt van de geestelijke gezondheidszorg. Deze maatregelen roepen een groot aantal vragen op. De ouderbijdrage voor dagbehandeling en of opname kan oplopen tot 1580 euro per jaar.

Dinsdag 10 februari zijn in de Tweede Kamer drie moties over de ouderbijdrage Jeugd GGZ ingediend. In deze moties roept de Tweede Kamer op om de ouderbijdrage te schrappen omdat medische specialistische zorg voor alle kinderen vrij toegankelijk moet zijn ongeacht aandoening of stoornis. Daarnaast wordt er verzocht om op korte termijn een onderzoek te starten naar de gevolgen en meerwaarde van ouderbijdragen in de jeugdhulp.
Naar aanleiding van deze moties heeft staatssecretaris Van Rijn besloten om een onderzoek in te stellen naar de ouderbijdrage jeugd GGZ.

D66 Zutphen – Warnsveld en de andere partijen willen dat gedurende dit onderzoek geen ouderbijdrage voor jeugd GGZ wordt gevraagd.