Stadslied Zutphen

Enkele maanden geleden las ik een artikel over gemeenten die o zo trots zijn op hun stadslied. Een beetje stad heeft zijn eigen lied. Echt zo'n hype die best tienduizenden euro's mag kosten, want met zo'n lied zetten we de stad écht op de kaart. Lariekoek, want van welke stad kent u nu het stadslied?

Wist u dat Zutphen ook een stadslied heeft? Ik had er ooit wel eens van gehoord, maar de boodschap drong toen niet helemaal door. Tot enkele weken geleden. Toen wees de burgervader mij op een groot scherm in de zaal. En daar verscheen de clip van het 'Stadslied Zutphen'.
Maar wie herken ik daar? Wie staat daar achter de microfoon? Dat lijkt Hans Boersbroek wel, politicus van de Stadspartij. Heeft die man naast zijn werk en naast alle politieke beslommeringen ook nog tijd voor muziek? Zo te zien wel. En ik kan het Hans gewoon even vragen, want hij zit deze avond ook in de zaal.
Het overigens onofficiële stadslied van Zutphen heeft als officiële titel Welkom Thuis en wordt gezongen door de band Vandersteen met Zutphen als thuisbasis. De clip die natuurlijk op YouTube te vinden is begint met Hans in de trein. De trein rijdt op dat moment door de Hoven en is op weg naar het station van Zutphen. Op een leuke manier glijdt de camera langs de prachtige huizen aan de IJsselkade, de stadsmuur en de Broederenklooster. Hans loopt vervolgens met een gitaar in zijn koffer door de historische binnenstad. Links en rechts wordt subtiel onze Hanzestad in beeld gebracht. Zijn eindbestemming is café Camelot naast de Wijnhuistoren. Daar zitten de bandleden aan de bar en drinken ze gezellig een biertje. En Vandersteen speelt vrolijk door.
De clip deed mij een beetje denken aan de videoclip van Wham uit 1986. Een stel vrienden is met de skilift op weg naar een chalet hoog in de Zwitserse bergen om gezamenlijk de kerst te vieren. Het wordt een vakantie vol gezelligheid en plezier. En na vertoning van deze clip stroomden tienduizenden toeristen van over de hele wereld naar het bergdorp en het prachtige berglandschap. De videoclip van Wham heeft Saas Fee geen windeieren gelegd.
En nu heeft Zutphen dus ook reclamespotje. Met de gemoedelijke sfeer die de clip 'Welkom Thuis' uitstraalt heeft Zutphen een prachtige filmpje op YouTube staan. En het bijbehorende lied past helemaal bij de stad. Vooral niet zoet en vroom, maar eerder pittig en ruig. Net als zanger Hans Boersbroek trouwens die op een gemiddelde vissersboot ook geen gek figuur zou slaan.
En dan de prijs. Wat heeft die prachtige reclamespot de gemeente nu gekost? Het antwoord is niets, helemaal niets. Veel hebben de bandleden onderling geritseld. En die paar honderd laatste euro's? Die betalen de muzikanten gewoon zelf. Zutphen mag Vandersteen dankbaar zijn voor zo'n prachtig lied.